I alle lederjobber jeg har hatt, har jeg kommet eksternt inn i virksomheten og blitt leder for flinke folk. Utrolig flinke fagfolk og ledere med lang fartstid og masse kompetanse på områder jeg ikke kan like mye om. Folk som gjennomgående er dyktigere folk enn meg selv. Kunnskapsrike og erfarne medarbeidere i kompetansevirksomheter. Jeg har gjort meg noen erfaringer på veien som leder i høykompetente miljøer.

Hvordan går du frem som leder dersom dette skjer deg? Du har fått drømmejobben, men gruer deg fordi du er ny, kjenner ingen og føler at du vet altfor lite sammenlignet med dem som jobber i virksomheten fra før. Til deg vil jeg si: Vit at du har vært heldig. Å lede flinke folk er en gave. Men hvordan skal du unngå å bli overveldet i møtet med fageksperter og erfarne kolleger som kjenner virksomheten ut og inn?

Birgitte Lange er generalsekretær i Redd Barna.
Birgitte Lange er generalsekretær i Redd Barna. (Foto: Audun Braastad/NTB scanpix)

Her er noen tips for å kunne utføre lederjobben du har søkt på og fått.

  • Anerkjenn at de du leder kan mer enn deg selv. Dette er ikke et nederlag for deg som leder. Tvert imot. Men dersom du innbiller deg at du enten kan mer enn dem, eller veldig raskt skal kunne mer enn dem, blir det vanskelig for både de du leder og for deg selv. Det er faktisk andre enn deg som er ekspertene. Gjør det til en styrke og en mulighet for deg, dem og for organisasjonen.
  • Lytt, lytt og lytt. Din jobb som leder av kompetente mennesker, er å virkelig ta i bruk kompetansen som finnes i organisasjonen. Flinke folk har ofte gode ideer, perspektiver, mye erfaring som de ønsker å bruke til det beste for virksomheten dere jobber i. Lytt til deres forslag, still gode spørsmål. Hva opplever de som hovedutfordringer og hvilke muligheter finnes? Hva er historikken, erfaringene, viktige forhold å være klar over? Du skal ikke og bør ikke finne opp hjulet på nytt (ikke med en gang i hvert fall) når du kommer inn i en organisasjon med flinke mennesker.
  • Vær en tilrettelegger. Hva trenger de flinke folkene du leder for at de skal kunne gjøre jobben sin best mulig? Hva trenger de fra deg? Fra ledergruppen? Er mandatet deres klart? Har de ressursene som trengs? Er det andre forhold som står i veien for at de skal lykkes? Disse spørsmålene er det viktig at du stiller og får avklart. Hva kan løses på kort og lang sikt? Hjelp de flinke menneskene du har rundt deg til å gjøre seg i stand til å utføre jobben sin. Det er faktisk en av hovedoppgavene dine.
  • Vær takknemlig og nysgjerrig. Du er kjempeheldig som har fått en lederjobb der du skal lede dyktige mennesker. Se på det som en ressurs og en stor mulighet. Vær ydmyk i møtet du har med kollegene dine. De vil deg det beste – de aller fleste ønsker at sjefen skal lykkes.
  • La folk skinne. En trygg leder trenger ikke alltid være den som er i fokus selv. La de flinke kollegene dine stå for presentasjoner, foredrag, lede prosesser og møter. Lær av dem, på samme måte som de kan lære av deg. Bli inspirert til å bli enda bedre selv, gjennom å prøve å forstå hva kollegene dine er eksperter på. Jo mer du interesserer deg for substansen, kjernen i det ulike fageksperter kan, jo bedre leder blir du, uten at du dermed blir fageksperten.
  • Vær lederen. Din jobb er å få menneskene til å gå i den retningen organisasjonen skal. Du skal vise vei, få folk til å jobbe sammen på best mulig måte med de ressursene dere har. Du skal sørge for at dere leverer resultater og er en god arbeidsplass. Du skal lede.

La folk skinne. En trygg leder trenger ikke alltid være den som er i fokus selv.

Du vil etter hvert forstå både fagfeltet og organisasjonen bedre. Snart blir du en kvalifisert samtalepartner for fagekspertene dine. Men jo fortere du kan gi slipp på at du må være best i alt – jo bedre leder kan du være. Tror jeg. Lykke til!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.