Det er oppsiktsvekkende hvor lydige redskaper de norske bankene har vist seg å være for amerikanske myndigheter i angrepet på ytringsfriheten. På ordre fra de amerikanske kredittkortselskapene Visa og Mastercard har det norske finanskonsernet Teller nå i tre uker sørget for å stoppe donasjoner til nettstedet Wikileaks.

Grunnlaget for suspensjonen har hele tiden vært tvilsomt. Jusprofessor Olav Torvund mener endog den kan være ulovlig. Teller er eid av konsernet Nets, som igjen er eid av en rekke norske og danske banker. Nestleder i Nets' styre, Terje Vareberg, sier Teller må rette seg etter Visas avtaleverk. Et annet styremedlem, DnB Nor-topp Leif Teksum, sier saken ikke er et eierspørsmål, men håndteres av administrasjonen.

Bankene må gjerne forsøke å gjemme seg bak avtaler og formaliteter, men alle skjønner at det ikke er det denne saken handler om. Den handler om amerikanske myndigheters forsøk på å kneble en kilde til ubehagelige nyheter. Spørsmålet Vareberg og Teksum, som representanter for eierne av Teller, må stille seg, er ganske enkelt: Er dette noe vi er villig til å være med på?

Er det én ting staten som største eier i DnB Nor bør være opptatt av, må det være at banken ikke bidrar til å tråkke på grunnleggende friheter i samfunnet. Den sveitsiske banken Julius Baer forsøkte i 2008 å stenge Wikileaks ved hjelp av det amerikanske rettsvesenet etter at nettstedet hadde offentliggjort dokumenter som angivelig knyttet banken til skatteunndragelser og hvitvasking.

Det lyktes ikke.

Det er forstemmende dersom amerikanske myndigheter - med norsk hjelp - skal lykkes med en innskrenkning av ytringsfriheten landets egne domstoler ikke ville være med på. Det hadde utvilsomt blitt svært ubehagelig for norske og danske banker dersom de hadde protestert overfor de amerikanske selskapene, men det hadde tjent dem til ære. I stedet har de løpt fra sitt ansvar - og det på en ynkelig måte.

Les også: Norsk selskap blokkerer for Wikileaks

- WikiLeaks-overføringer ikke i strid med reglene

Hackere tar hevn for WikiLeaks-søksmål mot avis (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.