I det som må være en av de merkeligste økonomiske straffesaker i norsk rett noensinne, ble to investorer denne uken dømt til betinget fengsel i henholdsvis 120 og 90 dager. Peder Veiby og Svend Egil Larsen ble funnet skyldig i kursmanipulasjon etter å ha tatt innersvingen på en aksjerobot - et dataprogram som handlet aksjer for meglerhuset Timber Hill.

Til tross for at meglerhuset tilhører et amerikansk konsern som spesialiserer seg på automatisk handel, var roboten åpenbart ikke av det mest avanserte slaget. For dem som visste hva de skulle se etter bød den på lettjente penger.

Dommen fra Oslo tingrett har de facto gitt markedets idioter en rettslig beskyttelse.

At Veiby og Larsen ble dømt når Finanstilsynet og påtalemyndigheten valgte å forfølge saken, er likevel ikke overraskende. Metoden de benyttet seg av for å lure roboten - en serie transaksjoner i rask rekkefølge i den hensikt å flytte kursen i utvalgte aksjer - ligner til forveksling på lovens definisjon av kursmanipulasjon.

Rettens argumentasjon om at handelsmønsteret til Veiby og Larsen er egnet til å svekke tilliten til verdipapirmarkedet, er imidlertid problematisk. Disse handlene hadde jo ikke vært foretatt om roboten ikke hadde agert slik den gjorde. Det er derfor vanskelig å forstå at de to investorene har opptrådt mer klanderverdig enn meglerhuset som lot den hjelpeløse roboten rave rundt i markedet som en full mann på bar. Selv mannen som programmerte roboten kan ikke forstå at Veiby og Larsen har gjort noe galt.

Tvert imot har de to identifisert en svakhet ved programmet til Timber Hill, noe som ifølge dommen førte til at meglerhuset etterhvert gjorde det vanskeligere å lure maskinen.

For at aksjemarkedet skal fungere effektivt må den dumme og uinformerte investor straffes økonomisk. Dommen fra Oslo tingrett har de facto gitt markedets idioter en rettslig beskyttelse. Det er uheldig. Dersom denne dommen overlever en ankebehandling, bør loven endres.

Les også: Finanspolitiet - Fornuften 1-0

<b>- Dette går til Høyesterett</b>

<b>- Oppsiktsvekkende dom</b>

<b>- De straffet en uvettig maskin</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.