Derfor var det ganske naturlig å legge det inn under Norges Bank.

Nå har det fått navnet Statens pensjonsfond - Utland og forvalter mer enn ett års verdiskaping for hele landet. Da er det på tide med en ny gjennomgåelse av hvordan vi organiserer det.

Fondet var investert i 7900 aksjer og obligasjoner fra 2200 utstedere og hadde en markedsverdi på 2275 milliarder kroner ved utgangen av året. Det er en enorm virksomhet, og fjoråret viste oss hvor mye penger det er mulig å tape. Den negative avkastningen var på hele 633 milliarder kroner. Størrelsen på tapet er alene god nok grunn til å gå igjennom både forvaltningen og organiseringen av fondet på nytt.

Det er ganske påfallende hvor lite kompetanse på forvaltning som finnes både i Norges Banks hovedstyre og representantskap. Heldigvis har Høyre sørget for å oppnevne personer til representantskapet som stiller spørsmål ved dets evne til å føre et godt nok tilsyn med bankens aktivitet. Tormod Andreassen skal ha ros for at han ser begrensningene til det organet han selv er oppnevnt til.

Høyres nestleder, Jan Tore Sanner, ber finansminister Halvorsen vurdere om oljefondet bør få et eget styre. Det er en fornuftig henstilling. Norges Bank har ansvaret for pengepolitikken og finansiell stabilitet, og det er viktig at bankens styremedlemmer har kompetanse på dette området. Det er for mye forlangt at de samme personene skal ha tung finanskompetanse. Men hele Norges sparefond fortjener et styret som har kompetanse på å forvalte sparepenger.

Det er et tankekors at organiseringen av Norges Bank og oljefondet strider mot de krav fondet setter til andre selskaper. Sentralbanksjef Svein Gjedrem leder både administrasjonen og hovedstyret, og det er en dobbeltrolle fondet ikke vil akseptere i de selskaper det eier aksjer i. Styrets jobb er å kontrollere administrasjonen, og det blir ikke så mye kontroll når sjefen er den samme begge steder. Oljefondet fortjener en organisering som er i tråd med de krav fondet stiller til selskaper det selv investerer i.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.