I morgen gir justisminister Knut Storberget og forsvarsminister Grete Faremo en redegjørelse i Stortinget om angrepene 22. juli. Dette er første skritt i prosessen som skal bringe klarhet i hva som skjedde under terroranslagene, og hva som kan gjøres for å hindre at det skjer igjen. Vi vil få vite mye mer senere, gjennom politiets interne vurdering, rettssaken mot Anders Behring Breivik og regjeringens 22. juli-kommisjon.

Storberget og Faremo har likevel en viktig oppgave i morgen.

Statsminister Stoltenberg opplyste i trontaledebatten, at man etter 22. juli har styrket Oslopolitiet og helikopterberedskapen, og varslet høyere bevilgninger til PST og Beredskapstroppen.

Det trengs en oppdatering om hvordan dette arbeidet går og hvilke andre tiltak som er på vei.

Vi bør få vite hvordan myndighetene i fremtiden vil håndtere «skyting pågår»-episoder. Etter flere skoleskytinger i USA, er det oppsummert at de fleste drapene skjer i løpet av svært kort tid. Drapsmannen gir som regel opp (ofte ved å begå selvmord) etter første nærkontakt med politiet. Den beste måten å redde liv på er dermed at politifolk rykker inn først, uten å vente på forsterkninger. Til dette trengs det kompetanse, som nå bygges opp i USA. Vil regjeringen gjøre noe for å skaffe norske politifolk tilsvarende trening?

Storberget og Faremo bør også rekke ut en hånd til etterlatte som har uttrykt frustrasjon og sinne over myndighetenes reaksjon.

I den første tiden etter angrepene var det et problem at politi og regjeringsrepresentanter tilsynelatende mente at alt som var mulig å gjøre, ble gjort, og at alle involverte gjorde riktige vurderinger.

Dette står i kontrast til en rekke medieoppslag, som klart tyder på svikt i mange ledd. Det kan være gode forkl#229er på at det gikk slik. Uklare formuleringer kan også ha bidratt til å skape et inntrykk av ansvarsfraskrivelse. Vi vil først få utdypende svar gjennom rettssaken og regjeringskommisjonen.

Myndighetene klarte ikke å hindre et massivt terroranslag i Oslo. Det er grunn til å tro at massakren på Utøya ble mer omfattende enn den kunne vært med bedre beredskap.

En beklagelse over at Norge ikke maktet denne oppgaven godt nok, vil rense luften. Så vil senere granskninger vise om oppgaven ble løst så godt man med rimelighet kunne forvente.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.