Det går knapt en dag uten nye rundkast i dramaet om Hellas og euroen. Mandag sjokkerte statsminister George Papandreou (bildet) med å fortelle at han ville legge bistandsavtalen med EU ut på folkeavstemning.

Onsdag kom meldingen fra EUs økonomiske tungvektere om at grekerne har et enkelt valg: Enten et ja – eller å bli sparket ut. Luxembourgs Jean-Claude Juncker forklarte at EU har en Plan B, man er forberedt på at det kan skje og forbereder seg på å begrense skadevirkningene.

Torsdag motsa finansminister Evangelos Venizelos sin egen sjef og gikk imot folkeavstemning. Med flere avhoppere fra regjeringspartiet Pasok så det ut som om Papandreou ville miste flertallet i nasjonalforsamling. Det ble spådd regjeringskrise og nasjonal samlingsregjering.

Den britiske bookmakeren William Hill tilbød samtidig odds på 4/6 for at Hellas er ute av euroen i løpet av 2012.

Også fra Brussel kom det uklare beskjeder. Kommisjonen meldte først at ingen kan melde seg ut av euroen uten å gå ut av unionen. Deretter kom en «oppkl#229» om at man bare mangler regler for et slikt scenario.

Ved en utmelding vil kanskje EØS være et sted å være for grekerne. Ved siden av Norge består denne klubben for øyeblikket av skadeskutte Island og det selverklært reformerte skatteparadiset Liechtenstein. Norge betaler for nesten hele kalaset, og vi vil sikkert også få lov til å betale medlemskontingenten for Hellas. Gitt Norges svært privilegerte stilling, vil både grekere og mange EU-land sannsynligvis finne en slik byrdefordeling både rett og rimelig.

Les også: Fortsatt kaos og usikkerhet i Hellas

Leder DN: Råtten gjeld

På innsiden: Eurotrylling


Ultimatum til Hellas

- Vil få korthuset til å rase

Tror Italia snart er bankerott (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.