Dette året bør starte med en helt ærlig og oppriktig ment gratulasjon til norske politikere. 1. januar trådte pensjonsreformen i kraft. Den har alle partier - unntatt Fremskrittspartiet - æren av.

Få av de sakene Stortinget og regjeringen har syslet med de siste ti årene har et lengre perspektiv, større økonomisk betydning eller angår flere mennesker enn pensjonsreformen. Utgangspunkter er hva slags samfunn Norge skal være i 2050, og hva slags grunnlag som legges i dag for fremtidig velferd. Kombinasjonen av lengre forventet levealder og flere eldre gjør det nødvendig å reformere pensjonssystemet. Det er viktig at det gjøres i tide slik at ikke kuttene kommer brått og uventet.

Reformen er blitt til gjennom forhandlinger og kompromisser mellom seks av partiene på Stortinget. Det er viktig med brede kompromisser om et område som pensjon. Det gir folk trygghet for at systemet i hovedtrekk vil ligge fast selv om fargen på regjeringen skifter. Også arbeidstagerorganisasjonene, særlig LO, fortjener ros for å ha bidratt til at reformen kan gjennomføres. I andre land utløser planer om pensjonsreformer generalstreiker og elleville protester. I Norge er knapt en sykkel blitt veltet.

Men reformen ble kraftig utvannet gjennom forhandlingene med arbeidstagerorganisasjonen, og det statlige bidraget til ordningen med avtalefestet pensjon, burde vært fjernet. Det er urimelig å ha en ordning som fellesskapet bidrar til, men som bare omfatter de fagorganiserte.

Dessuten gjenstår arbeid for å få fullt utbytte av pensjonsreformen. I år må uførepensjonen tilpasses de nye reglene. Når reglene for alderspensjon strammes til, må ikke uførepensjon fremstå som et stadig mer fristende alternativ.

En stor svakhet ved reformen er at ansatte i offentlig sektor forhandlet seg unna noe av det viktigste i reformen. Ansatte i privat sektor vil kunne kombinere arbeid og pensjon. Ansatte i offentlig sektor må fortsatt velge. De offentlig ansatte sa nei til et mer fleksibelt pensjonssystem. Når de ansatte ser hva de går glipp av og ledelsen i fagforbund i offentlig sektor etterhvert skiftes ut, er det lov å håpe på at også offentlig ansatte omfattes av et system som stimulerer folk til å jobbe.

Les også: Her oppdager Morten (30) 750.000 kroner på pensjonskontoen sin

Slik får du like høy pensjon som lønn
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.