Stein Erik Hagen uttalte i DN i 2009 at han «har elefanthud». Litt ømskinnet er han visst likevel. Han vil ikke lenger gi partistøtte til de borgerlige partiene fordi «Det medfører bare en masse ubehageligheter for meg og min familie».

Hagens støtte til Høyre og Fremskrittspartiet er blitt brukt mot både ham, mot hans ønske om å fjerne formuesskatten og mot de to partiene, ikke minst fordi han samtidig har levert provoserende sleivspark mot de rødgrønne. Lengst gikk Arbeiderpartiets Martin Kolberg som uttalte at målet var å «flå de rike». For de rødgrønne er fristelsen til å bruke Hagen som punchingball blitt for stor.

Hagen har ombestemt seg før og kan gjøre det igjen. I 2006 uttalte Hagen at han var ferdig med Høyre. I 2009 ga han partiet en halv million kroner. Men lederen i Dagsavisen igår viser hva den som blar opp for feil parti, risikerer. Dagsavisen raljerer med Hagen og konkluderer med at han generelt sett «snakker tull» om politikk og at «Det er en klok beslutning» at han ikke vil engasjere seg i politikk.

Beskjeden fra Dagsavisen er altså «Hold kjeft, riking!». Det er sterk kost fra en avis som er avhengig av 40 millioner kroner pressestøtte for å komme ut, og som forsvarer statsstøtten med honnørord som demokrati og ytringsfrihet. Mens Dagsavisens ytringsfrihet er så viktig at den må støttes av staten, synes avisen at Hagen bør holde kjeft, trolig fordi han har penger selv.

Muligheten til å gi partistøtte er en demokratisk rett. Det må være åpenhet om hvem partiene får støtte fra, og det er naturlig at hvem som gir, er tema i politisk debatt. Men mens LO - Aps rike onkel på Youngstorget - er bygget for å takle angrep, er det mer krevende for en enkeltstående næringslivsaktør å havne i den politiske stormen. LO er en politisk maskin. For en næringslivsaktør blir det personlig. Den skjevheten er blitt større som følge av at Næringslivets Hovedorganisasjon avsluttet sin partistøtte i 2004. Det var en riktig beslutning. Bedrifter bør velge selv om de ønsker å støtte et politisk parti. Men det samme bør gjelde LOs medlemmer. Det er på høy tid at når leder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi sier til VG at LOs partistøtte er gått ut på dato.

Både de borgerlige partiene og de rødgrønne bør gjøre mer for å få små og store bidrag direkte fra velgere. Enten de har elefanthud eller ei.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.