Da regjeringen i oktober nedsatte mediestøtteutvalg, sa kulturminister Trond Giske enkelte fornuftige og prinsipielle ting, blant annet at «Filmavisen var et utmerket medium for sin tid, men det hadde ikke vært riktig å støtte den for at den skulle overleve i konkurranse med bedre alternativer».

Hans etterfølger i jobben, Anniken Huitfeldt, fremstår mer som et politisk stemningsmenneske.

Etter at Dagbladet denne uken varslet nye nedbemanninger, sa kulturministeren at Dagbladet er «en veldig viktig avis - viktig kulturavis, viktig debattavis», men at den «har slitt endel de siste årene med å få nye lesere».

Les saken: - Dagbladet er en veldig viktig avis

Hvor viktig Dagbladet er for norsk offentlig samtale, kan diskuteres. Avisens ambisjon for øyeblikket er forøvrig ikke å skaffe nye lesere, men å holde på flest mulig av dem den allerede har.

Det viktige er at Dagbladet har signalisert at den ønsker regelendringer slik at avisen kan motta direkte pressestøtte, ved at løssalgsaviser inntas i ordningen. I 1974 stemte Stortinget for «Lex Arbeiderbladet», som sikret økonomisk særbehandling for Ap-organet. Nå ser det ut som den sittende kulturminister ønsker å strekke ut en hånd til en annen avis som står partiet nær.

På et vis var det fornuftig av Giske å nedsette mediestøtteutvalget. Dagens ordning har overlevd seg selv. Samtidig er tidspunktet vanskelig.

Ingen vet hvor stor del av dagens mediekrise som skyldes konjunkturer og hvor mye som er strukturelle og teknologiske endringer.

Utvalget vil ikke si noe sikkert om hvordan nordmenn vil ønske å lese og delta i den offentlige samtale om fem, ti eller 20 år. Det er grunn til å tro at nesten uansett hva utvalget finner på, så vil et nytt støtteregime ha kortere levetid enn de 40 årene som dagens pressestøtteordning har vart. Hvis Huitfeldt i den politiske behandling av utvalgets rapport samtidig skal opptre som journalistisk smaksdommer, kan den bli en parentes.

Les også: Dagbladet må kutte 50 nye (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.