Når smelteverket Eramet Norway Kvinesdal vurderer det lønnsomt å betale for samlivskurs for sine ansatte slik DN skrev om igår, bør det være grei skuring å spandere coach på en selverklært, temperamentsfull kommunalminister.

SP-leder Liv Signe Navarsete har ifølge VG kjøpt 12 coachingsamtaler med Erik Møller i Zen leadership, etter anbefaling fra en lederkollega i kommunaldepartementet. Regningen lyder på 43 000 kroner, og den har departementet plukket opp. VGs kommentator er opphisset over en slik bruk av skattebetalernes penger, og avisen ber sine lesere på nettet stemme over saken.

Det er ikke noe galt i at en statsråd søker uavhengige innspill til hvordan hun kan utvikle seg som leder og menneske. Snarere kan det være et godt tegn av en leder å foreta seg noe forebyggende, når hun merker at det røyner på. Navarsete ønsker å bli mer bevisst balansen mellom kortsiktige og langsiktige utfordringer, for ikke å bli spist opp av konstant trykk og endeløse krav. Å bøte på en eventuell mangel på slik bevissthet er landet utvilsomt tjent med.

Det drives utstrakt lederopplæring både i privat og i offentlig sektor her i landet. For eksempel er hver tredje deltager på et av Norges mest profilerte lederkurs, Solstrandprogrammet, offentlig ansatt. Kurset innebærer fravær fra jobb i fire toukersperioder gjennom et år, og koster 250.000 kroner pluss reiser, mat og hotellopphold.

Skal kritikken mot Navarsetes bruk av skattebetalernes penger henge på greip, må alle offentlige organisasjoners bruk av penger på utvikling av sine ledere under lupen. Det kan godt hende det er modent for en debatt om kvalitet og innhold i lederutviklingsprogrammer generelt, men det er et ganske annet lerret å bleke.

Det finnes selvsagt gode og dårlige coacher. Noen er sjarlataner, andre er verdt hver krone. Her får vi bare håpe Navarsete har valgt rett mann.

Det er også lov å håpe på andre typer spin-off av investeringen, for eksempel at coaching av rødgrønne statsråder på sikt kan gjøre noe med landets politikk. I Navarsetes tilfelle kunne det dreie seg om å gjennomskue irrasjonaliteten i å dele landet inn i 430 kommuner. I et slikt perspektiv ønskes ethvert bidrag til klarere tanker velkommen.

Les også: Navarsete bruker 40.000 på zen-coaching (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.