Ved avslutningen av Høyres landsmøte igår, viftet delegatene begeistret med plakater der det sto «Borgerlig regjering 2009». Nestleder Erling Lae introduserte partileder Erna Solbergs sluttappell med at hun har bestått statsministerprøven.

Slik situasjonen er på borgerlig side, virket det som om plakatene om borgerlig regjering manglet minst ett spørsmålstegn. Solbergs statsministerkandidatur blir dessuten ikke akkurat styrket når selv folk i hennes eget parti snakker åpent om hvem som bør ta over etter henne hvis valget går så elendig som målingene for tiden tyder på.

Høyre-delegatene har utvilsomt hatt en hyggelig helg i Oslo. Det kan de trenge, for de har noen tøffe måneder foran seg frem til valget i september. Høyre-ledelsen har en ambisjon om at Høyre skal være et 20 prosentsparti. Dit er det svært langt når gjennomsnittet av målingene i april ga partiet 14 prosent.

Landsmøtet ga noen avkl#229er som ikke var overraskende, men likevel var nødvendige. For det første fikk Solberg den støtten hun trenger inn i valgkampen. For det andre fikk partiet klargjort sine hovedsaker i valgkampen, nemlig skatt, skole og samferdsel og en politikk for at Norge skal komme styrket ut av finanskrisen.

Solberg gjorde det også helt klart at Høyre er en garantist for at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering. Høyre kan gå i regjering både med Fremskrittspartiet og med Venstre og Kristelig Folkeparti.

Det dermed blir skivebom når enkelte, blant annet i næringslivet, beskylder Høyre for å være «ullent» i regjeringsspørsmålet, Høyre har gitt et klart svar.

Det er verre med de andre ikke-sosialistiske partiene. Frp, Venstre og KrF sier alle at de går til valg på at landet må få en ny regjering og at Jens Stoltenberg skal skiftes ut som statsminister. Men det er usikkert om de vil holde løftene. For samtidig lover Venstre og KrF at de skal hindre at Frp får regjeringsmakt, og Frp lover at partiet ikke vil støtte en regjering der partiet ikke får være med selv. Resultatet kan bli at Frp eller Venstre og KrF - eller alle tre - i praksis bidrar til fortsatt Stoltenberg-regjering selv om valget skulle gi borgerlig flertall.

Høyre er faktisk det eneste partiet som uten forbehold lover at det vil skifte ut den rødgrønne regjeringen. Det kan bli et av Høyres bedre kort i valgkampen. Se også side 16-17(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.