Onsdag skal en ekspertgruppe oppnevnt av Finansdepartementet legge frem sin vurdering av oljefondets forvaltning. Spørsmålet, som Stortinget skal ta stilling til denne våren, er om fondet skal fortsette med det som kalles aktiv forvaltning. Det innebærer - enkelt fortalt - at fondets forvaltere forsøker å være smartere enn markedet. Motstykket er det som gjerne kalles passiv forvaltning eller indeksforvaltning, der en bare kjøper inn en viss mengde aksjer og obligasjoner i forhold til noen forhåndsdefinerte vekter.

Så langt har debatten brakt lite nytt.

På den ene siden har vi fundamentalistene, som mener at markedet alltid vet best. Derfor, hevder de, vil det også være et nytteløst foretagende å forsøke å gjøre det bedre enn markedet. Det finnes mye forskning som bekrefter dette synet. Å fastslå om gode resultater innen kapitalforvaltning skyldes rene tilfeldigheter eller dyktighet er som regel svært vanskelig å si med sikkerhet.

På den andre siden står praktikerne, deriblant Norges Bank og oljefondet selv. De hevder at det er risikabelt å erstatte skjønn med datamaskiner, og at det å utvikle kompetanse innen aktiv forvaltning også kommer den øvrige forvaltningen til gode.

På ett vis kan hele debatten synes som flisespikkeri. Det aller meste av oljefondets avkastning og risiko kommer som følge av at fondet er en passiv eier av verdipapirer, ikke at det forsøker å være smartere enn andre investorer. Slik bør det også være. Det må være strenge rammer for hvilke krumspring som bør tolereres i forvaltningen av vår felles formue.

Det finnes imidlertid gode grunner til ikke å følge fundamentalistenes oppskrift på å overlate alt til datamaskinen. Å ta bevisste valg om hva en skal kjøpe og hva en skal selge, tvinger fondets forvaltere til å ta stilling til det de investerer i på en helt annen måte enn dersom en slavisk skulle følge en indeks.

Det er godt mulig at Finansdepartementet, i tråd med ekspertgruppens råd, bør legge listen høyere når det gjelder målingen av resultatene. Men det bør ikke være til hinder for at fondets forvaltere fortsatt skal bruke hodet. «Å være en av verdens største investorer med lukkede øyne, er vanskelig å anbefale», sier oljefondets sjef Yngve Slyngstad til DN. Det er det ikke vanskelig å være enig i.

Les også: Fnyser av kritikken mot oljefondet

Oljefondet skaper "ekstremt lite" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.