Riksrevisjonen kommer med knusende kritikk av Nav. Etaten får kritikk både for feil i utbetalinger og for lang saksbehandlingstid. Riksrevisor Jørgen Kosmo ser svært alvorlig på situasjonen, da årsregnskapet for en tredjedel av statsbudsjettets utgifter med dette ikke kan godkjennes.

Det blir for enkelt å skylde på sittende regjering for de problemene Nav sliter med, den deler de rødgrønne med tidligere regjeringer. For eksempel rapporterer Nav selv at ikt-systemene deres er gamle og ikke støtter godt nok opp om saksbehandlingen.

Samtidig som ansvaret må ligge på flere, er det helt uholdbart at folks tillit til det offentlige svekkes av feilutbetalinger og uforsvarlig lang saksbehandlingstid. Problemene i Nav rammer dessuten enkeltmennesker som allerede befinner seg i utsatte og sårbare livssituasjoner.

Nav er en så sentral del av den velferdsmodellen Jens Stoltenberg liker å løfte frem, at en velfungerende velferdsstat er avhengig av at Nav lykkes. Det ser ikke spesielt lovende ut at disse akutte problemene skal håndteres av en vikarierende statsråd som både er ny i regjeringen og i sitt departement. Rigmor Aasrud har ansvaret for Arbeidsdepartementet i to måneder, før dette overtas av den ferske statsråden Hanne Bjurstrøm som ikke har noen rikspolitisk erf#229.

Høyre kritiserer regjeringen for å la Nav stå nærmest uten politisk ledelse frem til jul. Kritikken er på sin plass. Selv om det er forståelig at Stoltenberg ønsker å hente inn Bjurstrøm i regjeringen, og for at hun må få fullføre klimaforhandlingene, kan det nå se ut som det er Nav som må lide for den politiske ommøbleringen i regjeringen. Selv om det ikke er noen grunn til å tvile på at Bjurstrøm både har faglige og politiske evner til å komme raskt inn i feltet, er problemene i Nav en svært tung bør å bære for en ny statsråd.

Samordningsminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen sier arbeidsminister Rigmor Aasrud vil gi Riksrevisjonens rapport full oppmerksomhet, og at hennes arbeidsbelastning ikke vil være større enn den var for tidligere arbeids- og inkluderingsministre. Et urovekkende svar, da dette departementet var en svært stor arbeidsbelastning, selv for erfarne statsråder.

Kanskje er det nettopp Stoltenbergs superminister selv som må gi Aaserud og Nav sin fulle oppmerksomhet. Det er i alle tilfeller helt uholdbart at problemene skal skyves på som følge av Stoltenbergs personkabal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.