Onsdag skal ekspertutvalget som ser på sykefraværet, legge frem sine konklusjoner, og Norges Bank skal ha rentemøte. De to tingene har egentlig ikke noe med hverandre å gjøre. Men kanskje er det en slags forbindelse likevel.

Selv etter to renteøkninger er renten fremdeles rekordlav, og forbrukerne har det aldeles utmerket. De ble skremt av finanskrisen og brukte fjoråret til å bygge opp litt større finansielle reserver. Likevel er sentralbanksjef Svein Gjedrem dypt bekymret. Det som bekymrer ham, er husholdningenes enorme risikoadferd i lånemarkedet. Få - om noen - har så høye lån sett i forhold til inntekt som norske husholdninger. Vi er tungt belånt, og låner i tillegg med flytende rente. Det betyr enorme svingninger i utgiftene til å betjene lånet.

Nå er bankrentene på rundt tre prosent, mens de var på rundt syv før finanskrisen. Forskjellen utgjør 100.000 kroner i året for en husholdning med lån på 2,5 millioner kroner. Den usikkerheten tar norske husholdninger glatt. Til tross for Gjedrems advarsler, og til forskjell fra de fleste av våre medsøstre og -brødre i andre land. I andre land er det vanlig å ha fastrente, som gir forutsigbarhet og trygghet i egen økonomi. Men det velger altså nordmenn bort.

Det kan kanskje skyldes at vi er omgitt av mer trygghet enn de fleste andre. Den norske velferdsstaten tilbyr gratis skole, nesten gratis helsevesen, rause forsikringer mot arbeidsledighet og uføretrygd og pensjon når vi blir eldre. Det er bra. Men når vi ifølge OECD har verdens mest luksuriøse sykelønnsordning, er det kanskje i meste laget. Spesielt når vi også utmerker oss med en kombinasjon av høyt sykefravær og god helse.

Dersom vi skulle kjøpe forsikring selv, ville de færreste kjøpt en forsikring som ga full uttelling ved kort tids fravær. Vi ville nok heller gått for litt billigere ordninger som minner om reglene for uføretrygd og arbeidsledighet.

Velferdsstaten gir oss trygge og risikovillige arbeidstagere. Men det er vanskelig å forstå hvorfor akkurat kortvarig fravær skal skjermes helt for den type egenandeler som ligger inne i de andre ordningene for sosialforsikring.

Nordmenns enorme appetitt på risiko i rentemarkedet kan tyde på at de fleste er mer enn godt nok forsikret mot svinginger i personlig økonomi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.