Det er få ting som får utløser mer kreativitet hos politikere på venstresiden enn muligheten til å innføre nye skatter og avgifter. Før regjeringens budsjettkonferanse tidligere i år lanserte SV for eksempel et forslag om en ny flyseteavgift på 100 kroner per reise. SVs logikk var at dette ikke ville innebære en økning i skattenivået fordi provenyet skulle øremerkes jernbane.

Forslaget greide knapt å lette før det ble ettertrykkelig skutt ned av Arbeiderpartiet. I motsetning til SV og Senterpartiet, ser Ap ut til å huske at regjeringen faktisk har lovet å ikke øke skattene. Nå er politikere fra de samme partiene igjen kommet på banen med nye skatte- og avgiftsforslag. Denne gangen er foranledningen et intervju i VG med Aps partisekretær Raymond Johansen. Han sier at det vil bli nødvendig å ta en ny debatt om skattenivået en gang etter neste stortingsperiode.

Så lenge blir det imidlertid ikke nødvendig å vente. Fra skatteverkstedet til Senterpartiets finanspolitiske talsmann, Per Olaf Lundteigen, spruter forslagene til økte skatter ut på løpende bånd: økt toppskatt, økt skatt på finansinntekter, økt skattebelastning på finansnæringen, ny avgift på aksjetransaksjoner. De eneste som skal få mindre skatt er de som tjener under 250.000 kroner, samt grønne produksjonsnæringer - hva nå det kan være. Antagelig er det bøndene, som Lundteigen mener skal fritas for den formuesskatten alle andre må betale.

SVs parlamentariske leder Bård Vegard Solhjell etterlyser mer omfordeling. «De som har mest, må bidra mest», sa Solhjell til Dagsavisen i forrige uke. Tror Solhjell det er flat skatt i Norge?

Politikere som er bekymret for velferdsstatens overlevelsesevne burde i stedet bruke sin kreativitet på andre ting enn å pønske ut nye skatteforslag. Det er helt riktig at staten vil få trøbbel når budsjettet blir satt under press av minkende oljeinntekter, færre yrkesaktive og flere pensjonister. Men dette har vært en kjent problemstilling i årevis, uten at det ser ut til å ha gjort særlig inntrykk på dem som vil ha flere og mer omfattende velferdsordninger.

Det aller viktigste for å opprettholde offentlige velferdsgoder er å sørge for at de som kan arbeide, gjør det. Det krever imidlertid upopulære politiske vedtak som kutt i sykepenger. Da er det mye lettere å sende enda en regning til dem som går på jobb.

Les også: - Høyere skatt er en vinnersak (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.