Den franske presidenten Nicolas Sarkozy erkjente før helgen at euroen står overfor den verste krisen i valutaens 11 år lange historie, og at «alle EUs institusjoner» vil bli tatt i bruk for å bekjempe den.

Finansministrene fra de 27 EU-landene satt igår i møter for å bli enig om et nytt krisefond som skal være på plass innen markedene åpner i dag. Hverken størrelsen på fondet eller andre detaljer var igår ettermiddag klare. Det lå dessuten flere alternativer på bordet, ifølge den nederlandske finansministeren Jan Kees de Jager.

Det ser dermed ut som om de ville svingningene i finansmarkedene i forrige uke har resultert i en forståelse i EU om at a) det faktisk er en krise og at b) noe må gjøres for å stanse den.

Det er ikke en dag for tidlig. EU-landene har konsekvent vært på etterskudd i håndteringen av den gryende gjeldskrisen. Det har for det første gjort krisen i Hellas vanskeligere å løse enn nødvendig. For det andre har somlingen sørget for at nervøsiteten har rukket å spre seg til andre land som Portugal og Spania og med det smittet over på store deler av den europeiske banksektoren.

Sendrektigheten på europeisk hold har ført til synlig irritasjon i USA såvel som i de asiatiske landene. Forrige ukes børsfall i New York og på de asiatiske børsene vitner om at den europeiske gjeldssyken allerede er på vei ut i resten av verden.

Om de nye krisetiltakene vil makte å dempe panikken i markedene, gjenstår å se. Det er ingen tvil om at utgangspunktet er dårlig. Månedene med nøling har skapt stor skepsis til om det virkelig er politisk vilje til å redde europrosjektet, ikke minst i Tyskland, som jo må spille en nøkkelrolle når krisetiltakene skal finansieres.

En forsiktig grunn til optimisme er det faktum at EU-landene på langt nær har uttømt arsenalet de har for hånden. I tillegg til et krisefond i regi av kommisjonen, har Den europeiske sentralbanken (ECB) muligheten til å drive støttekjøp av statsobligasjoner og forsyne bankene med ekstraordinær likviditet som den gjorde under finanskrisen.

Den muligheten ble senest torsdag avvist av ECB-sjef Jean-Claude Trichet.

Når huset holder på å ramle ned, er det imidlertid en god idé å ta verktøyet opp av verktøykassen.

Les også: Gigantfond skal hindre krisespredning i EU
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.