Den som lar seg intervjue på fjernsyn på sitt hyttepalass i skjærgården utenfor Kragerø og er god for milliarder av kroner og som prøver å fremstille seg som forfulgt og «lagt for hat», har en tung jobb med å vekke seernes sympati.

Investor Stein Erik Hagen klarte det ikke da han lot seg intervjue av TV 2 om at familien - det viser seg at det var barna han snakket om - flytter til Sveits på grunn av den norske formuesskatten.

Hagens uttalelse om at «Vi har ikke noe annet valg, egentlig», må kalles en av tidenes mest patetiske flyttemeldinger. Selvfølgelig har Hagen-familien et valg. Selvfølgelig har de råd til å bli.

Like patetisk blir finansminister og SV-leder Kristin Halvorsens reaksjon. Hun beskylder Hagen for å «stikke fra regningen». Det er Halvorsen som skriver regningen, og hun har brukt sine fire år i Finansdepartementet til å gjøre den større og større for private eiere. Og hun har lovet å gjøre den enda høyere hvis de rødgrønne beholder flertallet.

Halvorsen forsvarer skjerpingen av formuesskatten for dem som eier mer enn de fleste, med hensynet til fordeling. Halvorsen vil ha fordeling, men er aldri opptatt av å legge til rette for at det skal bli mer å fordele. Der ligger problemet hennes. Den rødgrønne regjeringens næringspolitikk består i å øke det statlige eierskapet på den ene siden og øke skattene på det private eierskapet på den andre. Da blir det for trangt.

Noen store konsekvenser for norske arbeidsplasser får det neppe at Hagen-barna flytter ut. Det er mange utenlandske eiere i norsk næringsliv, og de bidrar til å skape arbeidsplasser på lik linje med eiere som har bostedsadresse i Norge.

Det som er synd, er at landet har en regjering som ikke er opptatt av verdien av private eiere i næringslivet. Verdien av at noen tar sjanser, utvikler bedrifter og skaper jobber. Halvorsen legger ikke til rette for at noen skal gjøre suksess. Hun er bare opptatt av å ta dem når de har gjort det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.