Akers konsernsjef Øyvind Eriksen har fått en samlet kompensasjon på over 40 millioner kroner siden han satte seg i sjefsstolen i det børsnoterte selskapet i januar ifjor. I tillegg til lønn og bonus fra Aker, har utbytte fra Kjell Inge Røkkes eierselskap TRG plusset på Eriksens samlede kompensasjon med 14,2 millioner kroner.

Aker-sjefen kan få utbetalt flere titall millioner kroner de neste årene fra Røkkes private selskap.

Det er ikke noe å si på at toppsjefer som skaper store verdier for sine eiere får ta del i verdiskapningen. Det er riktignok sjelden bedrifters suksess eller misère bare skyldes én person. På den annen side er det få enkeltpersoner som er viktigere enn den som sitter på toppen. Det er ikke veldedighet som får Røkke eller andre eiere til å betale godt.

Men hvorfor skal en såvidt stor del av Eriksens økonomiske vederlag komme fra Røkkes eierselskap og ikke direkte fra Aker - det selskapet hvor han er ansatt? Hovedregelen for børsnoterte selskaper er jo at det er selskapet som er motpart i avtaler om lønn, bonus eller andre incentivordninger. Det skal ikke være tvil om at administrerende direktør jobber for alle aksjonærer. I Eriksens tilfelle kan en vesentlig del av den samlede kompensasjonen komme fra Røkkes selskap.

Med tanke på at det er få investorer i norsk næringsliv som har kommet så ofte på kant med sine medaksjonærer som Røkke, er ikke det uproblematisk. Den siste kontroversen, med staten, kom så sent som ifjor. Da solgte Aker, der Røkke eier to tredjedeler av aksjene, diverse eiendeler til det deleide selskapet Aker Solutions for en mistenkelig høy pris.

Røkkes store eierandel i Aker vil alene være en god grunn til at selskapets konsernsjef må oppfattes som Røkkes mann. Spørsmålet er hvor klokt det er at milliardæren knytter Aker-sjefen enda tettere til seg via eierskapet i TRG.

«Man må kunne skille mellom Eriksens rolle som konsernsjef i Aker og hans rolle som investor i TRG», sier Akers kommunikasjonsdirektør.

Det er mulig, men lett er det ikke. Det ryddigste hadde vært om Eriksen kun hadde vært konsernsjef i Aker og ikke investor sammen med Røkke.

Les også: Prises høyt av Røkke (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.