Orklas salgsplaner faller LO-sjef Roar Flåthen tungt for brystet.

I et intervju med Dagens Næringsliv, kaller han Orklas største aksjonær Stein Erik Hagen en kynisk og kortsiktig kapitalist.

I LO-lederens verden er det åpenbart to typer kapitalister, de ansvarlige langsiktige «som står oppreist når det blåser» og de kyniske kortsiktige «som snur ryggen til når noen knipser med fingrene». Hagens salgsplaner flytter ham tydeligvis over i den sistnevnte kategorien.

Flåthens retorikk gjør seg muligens i 1. mai-taler på Youngstorget, men står seg dårlig i møte med virkelighetens verden. Der kjøper og selger bedrifter virksomheter, de omstrukturerer og restrukturerer, de investerer og de legger ned. Alt i håp om å skape lønnsomhet i en omskiftelig verden.

Flåthen må gjerne kalle det kynisme, men det er i så fall en kynisme som deles av de fleste bedriftseiere i næringslivet. Uten evne til omstilling er det knapt noen selskaper som overlever i en globalisert verden. At Norge, til tross for et skyhøyt kostnadsnivå, fortsatt har en levedyktig industri, er kanskje det beste eksemplet på det.

Flåthen advarer mot å «lukke øynene for en utvikling som bare blir sterkere og sterkere der industrien blir overtatt av utlendinger». Han mener det er svært sannsynlig at Borregaard og Rec, to av selskapene som Orkla har sagt skal selges, blir kjøpt opp av kinesere. Det er godt mulig. Da Orkla solgte metallvirksomheten Elkem tidligere i år, var det et kinesisk kjemiselskap, China National Bluestar, som kjøpte.

LO-lederen relanserer derfor forslaget om et statlig investeringsfond som skal brukes til å holde norske selskaper på norske hender.

Det er en dårlig idé. Norge er, gjennom Statens pensjonsfond, en av verdens største investorer i utenlandske selskaper. Da går det ikke an å hisse seg opp over at andre land ønsker å eie i Norge. Det er en feilslutning å tro at staten kan være en garantist for lønnsomme norske arbeidsplasser, enten det er i industrien eller andre steder.

Det Flåthen kan gjøre er å bruke sin innflytelse over regjeringen for å få bort den særnorske formuesskatten. Men det er vel enklere å rope på penger fra staten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.