Fremskrittspartiet klager, som vanlig, over å bli urettferdig behandlet i mediene. Og som vanlig er det noe sant i klagene.

Søndag la den konstituerte sjefredaktøren i Aftenposten seg langflat og beklaget et oppslag som angivelig skulle vise kriminalitetseksplosjonen som vil følge hvis Frps politikk blir omsatt i praksis. Kildegrunnlaget var for tynt og den journalistiske metoden tvilsom.

Samme kveld forsøkte NRK Dagsrevyen en øvelse i samme genre. Et 11 minutter langt innslag skulle vise hvilke dramatiske konsekvenser det vil få for norsk utenrikspolitikk hvis Frp kommer i regjering.

Metoden - og svakheten - var på mange måter den samme som hos Aftenposten: Man tar enkeltposter fra programmet og uttalelser fra Frp-politikere - og lar eksperter vurdere dem. Problemet er at dette er kompliserte felt. Valget av eksperter gir langt på vei resultatet.

For eksempel: Når NRK lar direktøren i United Nations Development Programme (UNDP) vurdere Frp-forslag om kutt i støtte til FN og Afrika, er det ikke overraskende at hun spår dramatiske konsekvenser av budsjettkutt for organisasjonen hun leder. Men NRK kunne lett funnet tunge internasjonale eksperter som gir Frp rett i sine teser om at FN-systemet sløser og at u-hjelp til Afrika har gitt begrensede resultater.

Når NRK presenterer våpengiganten BAE som «atomvåpenprodusent», er det sant at oljefondet i 2006 solgte sine aksjer i selskapet fordi BAE bidrar til britisk og amerikansk atomvåpenproduksjon. Men man kunne jo, i en bisetning, ha nevnt at den rødgrønne regjeringen aktivt inviterte samme selskap til å legge inn anbud på det største norske offentlige innkjøp noengang - kampfly til Luftforsvaret.

Den største svakheten er likevel forestillingen som spres om at dette vil skje «med Frp i regjering». Man kunne med omtrent like stor rett påstått at med «SV i regjering vil Norge melde seg ut av Nato», at «med KrF i regjering vil fri abort bli avskaffet», eller at «med Sp i regjering vil Stortinget flyttes ut av Oslo». Men det sies aldri - denne typen journalistisk behandling er forbeholdt Frp. Gitt at ikke Frp får rent flertall - og det får partiet ikke - er det eneste av forslagene som NRK listet opp og som kan få støtte ved et nytt borgerlig flertall, en mulig oppmykning når det gjelder hvor norske soldater i Afghanistan kan settes inn.

Fremskrittspartiets politikk skal, selvfølgelig, tas alvorlig. Slik NRK presenterer saken, fungerer det mer villedende enn veiledende for velgerne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.