Utenriksminister Jonas Gahr Støre dementerte igår at han «tror han er smartere enn de fleste», slik det blir hevdet i et notat fra den amerikanske ambassaden i Oslo, ifølge Wikileaks. Vi får gå ut fra at utenriksministeren mener at de som tviler på hans dementi ikke er spesielt smarte.

Aftenposten har gått gjennom en bunke Wikileaks-dokumenter om norske forhold som Svenska Dagbladet har fått tilgang til. Det som er kommet frem er opplysende og tidvis underholdende, snarere enn radikalt avslørende.

Støres reaksjoner virker noe angstbitersk.

Han fremholder med styrke at de saftigste karakteristikkene av norske politiske forhold kommer fra perioden da George W. Bush styrte. Dette er nok delvis sant, men utenrikspolitiske interesser og tenkemåter har en tendens til å overlevde maktskifter på toppen. At amerikanske politikere betrakter skandinaver som utenrikspolitisk naive er gammelt nytt.

Det virker også litt søkt når utenriksministeren forsøker å snakke ned bekymringen den forrige og nåværende amerikanske administrasjonen har hatt over den rødgrønne regjeringens utenrikspolitikk ved å si at «dette har jeg aldri hørt i Washington». Det er jo dette som gjør Wikileaks-dokumentene interessante: Vi får se vurderinger som ikke blir åpent fremført.

Men det er også helt galt å overdrive spenningene, slik enkelte opposisjonspolitikere gjorde igår. Norges kjøp av amerikanske jagerfly betyr langt mer enn norske Hamas-kontakter og klasebombeengasjement for forholdet til vår største allierte. Og karakteristikkene av norske politikere er jo milde, målt mot de saftige beskrivelsene av lederne i enkelte andre Nato-land.

Så Støre og regjeringen kan slappe av, det er andre som bør være langt mer bekymret.

Wiki-flommen av dokumenter må være et problem for deler av norsk og internasjonal venstreside som får sine konspirasjonsteorier om amerikansk utenrikspolitikk grundig dementert - for eksempel forestillingen om at invasjonene i Irak og Afghanistan først og fremst var motivert av jakt på olje.

Den største frykten må likevel finnes blant lederne i mer autoritære regimer, som nå må frykte at lekkasjene kan gi egne misfornøyde tjenere gode ideer, væpnet med en ustyrlig teknologi. Det kan bli virkelig interessant lesning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.