Nervene i finansmarkedet sto i helspenn da Portugal, som det første av eurosonens skadeskutte økonomier, igår skulle ut og låne penger. Resultatet ble bedre enn mange fryktet. Statsobligasjoner for 1,25 milliarder euro gikk unna, og interessen blant investorene var betydelig større enn ved forrige auksjon i november ifjor.

Renten på lånene ble også lavere enn grensen på syv prosent Portugals regjering har satt som økonomisk bærekraftig gitt de svake vekstutsiktene for Portugals økonomi.

Betyr dette at gjeldskrisen i eurosonen er i ferd med å avta? Noe mer enn en kort krisepause er det sannsynligvis ikke snakk om.

Den viktigste grunnen til at det gikk så bra er at Den europeiske sentralbanken (ESB) de siste dagene har kjøpt portugisisk statsgjeld i bøtter og spann i den hensikt å presse renten ned og prisene opp. Det har den lykkes med.

Problemet er at dette er en midlertidig løsning. Så fort ESB slutter med sine støttekjøp, og det må den før eller siden, er det fare for at nervøsiteten i markedet blusser opp på ny. Da vil Portugal fort kunne bli avhengig av nødlån fra de andre landene i eurosonen, akkurat som Hellas og Irland.

Portugals statsminister José Sócrates forsikret denne uken om at så ikke kom til å skje, men verdien av slike forsikringer må sies å ha falt i kurs i det siste. Også irske politikere benektet at landet hadde behov for hjelp helt til en delegasjon fra EU og Det internasjonale pengefondet dukket opp i Dublin.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg jobbes det i Brussel med en redningspakke for Portugal på 60 milliarder euro. Wall Street Journal skriver at EUs politikere dessuten har begynt å forberede en kollaps i Spania. Andre kandidater er Italia og Belgia.

ESBs tidligere sjeføkonom Otmar Issing sa denne uken at han fryktet de store pengeoverføringene til de gjeldstyngede EU-landene fra unionens mer solide stater (les Tyskland) kan skape så store politiske og økonomiske spenninger at de til slutt tar knekken på euroen.

Da EUs politikere hostet opp penger for å redde den skakkjørte greske økonomien ifjor, sa de at de ville gjøre alt som sto i deres makt for å redde den felles valutaen. 2011 kan bli året da vi finner ut nøyaktig hva det innebærer.

Les også: - Vi trenger ikke hjelp

- Vi vil gjøre alt som er nødvendig
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.