Idag offentliggjøres resultatene fra en ny undersøkelse av hvordan det står til i norsk skole. For første gang er det gjennomført en internasjonal Pisa-undersøkelse av digitale leseferdigheter. Spørsmålet er om kunnskapsminister Kristin Halvorsen egentlig synes den burde vært gjennomført. Eller blir det en test for mye?

Halvorsen vil trolig være både synlig og fornøyd hvis resultatene viser at norske elever ligger godt an sammenlignet med andre. Akkurat som hun var synlig og fornøyd i desember da Pisa-undersøkelsen viste fremgang i ferdighetene innen lesing, naturfag og matematikk blant tiendeklassinger. Halvorsen slo da fast at «I dag kan hele Skole-Norge rette ryggen».

Men egentlig mener Halvorsen at det kan bli i overkant mye testing. På SVs oppsummerende pressekonferanse sist uke tok Halvorsen et oppgjør med forslag fra Høyre om flere prøver og tester. Hun mente 12 obligatoriske prøver fra første til tiende trinn er nok.

I borgerlig styrte Oslo er det fire ekstra prøver på de samme trinnene. Det blir for mye for Halvorsen, og hun kaller det «Høyre på refleks». Disse ekstra testene vil Halvorsen og Oslo SV fjerne hvis det blir rød seier i hovedstaden til høsten.

Det minner om hvor SV og Halvorsen var før de rødgrønne vant regjeringsmakten i 2005. Da var nemlig SV imot tester. Nasjonale prøver burde avskaffes. I stedet ville partiet gjennomføre utvalgsundersøkelser. Åpenhet om resultatene var heller ikke bra. Det ble rangering og ubehag.

Nå administrerer Halvorsen et system med både statlige kartleggingsprøver, nasjonale prøver og åpenhet om resultater. Halvorsen mener at «Høyre ikke helt har klart å fornye seg i skolepolitikken». Det er ikke mulig å si det samme om Halvorsen. Hun og SV har definitivt fornyet seg. Ihvertfall på nasjonalt plan. Partiet mener ikke det samme som før. Men nå er altså grensen for fornyelse er nådd.

De nasjonale prøvene viser at Osloskolen gjør det svært godt. Selv Halvorsen må innrømme at borgerlige Oslo er en profesjonell skoleeier. Hun er likevel «sikker på at de kunne brukt tiden sin bedre» enn på å ha fire ekstra prøver.

Hvordan Halvorsen kan være så sikker på det, er ikke godt å si. Men her er det ikke kunnskap og resultater som teller. Her er det SV «på refleks».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.