I midten av desember varslet Folkehelseinstituttet at det tre uker frem i tid kan bli 90 000 til 300 000 smittede. Hver dag. Dersom ingen tiltak virker.

Sjokkeffekten var betydelig, og protestene derfor få, da statsminister Jonas Gahr Støre samme kveld innførte nasjonal skjenkestopp. Med julebordet på Aker Brygge, der 80 av 110 fullvaksinerte gjester ble smittet av omikron i løpet av få timer friskt i minne, syntes det like relevant å spørre: Går vi langt nok, fort nok?

Tre uker senere er stemningen annerledes. Og realitetene. Riktignok hadde vi torsdag en all-time high topp med over 8000 smittede på ett døgn. Men det er et stykke opp til både 90 000 og 300 000.

Norge skiller seg fra andre land i Europa på særlig to punkter i smittevernpolitikken. Ingen andre land totalforbyr skjenking av alkohol på ellers åpne utesteder og restauranter. Og veldig mange land har innført vaksinepass, der man må dokumentere at man er vaksinert, i tillegg til å eventuelt ha gjennomgått sykdom, for å slippe inn på offentlige steder.

I Norge kan vaksinepass kun benyttes dersom de erstatter inngripende tiltak. Det har dessuten vært fremmet plausibel motvilje mot tiltaket. Det prinsipielle motargumentet er at vaksine-frivilligheten utvannes. Å stenge ute uvaksinerte fra sosiale sammenkomster anses å være utilbørlig press.

Det mer praktiske har vært at pass uansett ikke vil stoppe smittespredning, fordi også vaksinerte smitter og blir smittet. Det siste bidro til at regjeringen i desember nedprioriterte videre utredning.

Nå har de bedt om nye vurderinger fra faghelsemyndighetene. Uvaksinerte er grovt overrepresentert blant de som nå blir alvorlig syke og innlagte. Den mest sårbare gruppen i landet er ikke lenger gamle og folk med underliggende sykdommer, men de uvaksinerte.

Et argument for vaksinepassene har vært at også uvaksinerte skal kunne teste seg til gyldig pass. Det gir ingen mening. Da faller den klart viktigste begrunnelsen for passene bort.

Inntil mange nok er fullvaksinerte, kan vaksinepass bidra til å beskytte de uvaksinerte fra alvorlig sykdom, og helsevesenet for overbelastning, samtidig som bransjer med servering holder hjulene i gang. Dersom alternativet er å videreføre skjenkestoppen, bør vaksinepass derfor innføres. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

De uvaksinerte er den nye sårbare gruppen som må beskyttes mot smitte. For sin egen del, og for samfunnet