Kulturminister Trine Skei Grande (Venstre) er en sann bokelsker. Hun er en venn av litteraturen. Hun trenger likevel ikke bli en bokavtaleelsker eller en venn av bokbransjens unntak fra konkurranseloven.

Bokavtalen er en frivillig avtale mellom Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen som hindrer fri konkurranse i bokmarkedet. Avtalen er mulig fordi myndighetene gir et unntak fra konkurranselovgivningen.

Nå vil Grande justere på avtalen. Et av de viktigste elementene i avtalen er at bøker fra i fjor ikke kunne selges med større rabatt enn 12,5 prosent før etter 1. mai i år. Denne fastprisen vil Grande endre på for å få spredt lansering av nye bøker «mer utover året», som hun sier til Klassekampen.

Hver utgivelse skal dermed få sin egen karantene på 12 måneder før boken kan selges på tilbud. For to av tre bokutgivelser betyr det at leserne må vente enda lenger før prisen settes ned. Det gleder leder Heidi Marie Kriznik i Den norske forfatterforening. Mens forlagssjef Per Nordanger i Spartacus kaller det «meningsløst anstaltmakeri».

Grande får neppe avskaffet bokhøsten. Så en konsekvens av forslaget er at nye bøker om høsten må konkurrere direkte med bøker gitt ut 12 måneder før som endelig kommer på tilbud.

Bøker handles i et marked. Derfor bør bransjens unntak fra konkurranseloven avskaffes. Bransjen hevder avtalen er til fordel for forbrukerne. Hvis det kan dokumenteres, vil en avtale kunne godkjennes av Konkurransetilsynet. Men den veien vil ikke bransjen gå. Muligens fordi den dokumentasjonen vil være vrien å legge på bordet.

Bokbransjen er en bransje. Bøker handles i et marked. Derfor bør bransjens unntak fra konkurranseloven avskaffes

Norsk litteratur og smale utgivelser støttes bedre på annet vis med stipender og innkjøpsordning enn ved å forhindre konkurranse som kan få prisen ned på storselgere fra forfattere som Jo Nesbø. Bokavtalen er ikke laget av hensyn til litteraturelskere som Grande. Men av hensyn til bokhandlerkjedene og forlag. I stedet for å finjustere styringen av et marked, burde lederen av et liberalt parti som Venstre jobbe for å slippe det fri.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

En time med lydbok tar 2,5 timer å lese inn
Runa Eilertsen gir oss et innblikk i hvordan lydbøker produseres
01:35
Publisert: