Staten trenger ikke å subsidiere folk som pusser opp egen bolig eller hyrer inn hjelp i hjemmet.

Hovedorganisasjonen Virke mener staten kan tjene 70 milliarder kroner per år ved å gi folk skattefradrag for generell oppussing og vedlikehold, såkalt ROT-fradrag i hjemmet.

Tallet kommer fra en Fafo-rapport som bygger på tall fra svenske skattemyndigheter. Sverige innførte et lignende fradrag i 2009.

Det er likevel grunn til å være skeptisk til subsidiering av arbeid i hjemmet over skatteseddelen, enten det er snakk om håndverkertjenester, vaskehjelper eller tiltak som skal gi lavere strømregning.

For det første vil slike subsidier gå til en gruppe som ikke akkurat har problemer med å få endene til å møtes. Folk med egen bolig og travle jobber har også ofte høy inntekt. De bør selv kunne betale for den ukentlige vaskingen eller det nye kjøkkenet uten assistanse fra fellesskapet i form av skattefradrag.

Huseiere får dessuten så generøs behandling i det norske skattesystemet at ytterligere favorisering bør komme et godt stykke ned på listen. Det internasjonale pengefondet (IMF) er blant dem som lenge har bekymret seg for bakkekontakten til norske boligpriser. I den siste vurderingen av norsk økonomi anbefaler fondet en gradvis avvikling av rentefradraget. Det er ingen fare for at det blir aktuell politikk med det første, men slik boligprisene har utviklet seg, bør politikerne tenke seg om før de gjør det enda mer skattemessig lønnsomt å investere i bolig.

Tilhengere av ROT-fradraget er nok også i overkant optimistiske når det gjelder hva fradraget kan utrette i kampen mot svart arbeid. I en undersøkelse fra 2011 utført av Opinion svarer bare seks prosent at lavere skatter og avgifter eller lavere pris er det «best egnede» tiltaket for å redusere svart arbeid. 40 prosent mener enklere regelverk er en bedre resept.

En artikkelserie i Aftenposten nylig viser dessuten at problemet på ingen måte er begrenset til mindre oppdrag i private hjem. Svarte underleverandører er blitt brukt av store og profesjonelle entreprenører, til og med på oppdrag for Skattedirektoratet.

Virke har rett i at svart arbeid er et uvesen som bør bekjempes, men det er ikke åpenbart at den kampen bør inkludere skattelette for en allerede privilegert gruppe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.