SV-leder Audun Lysbakken er bekymret for at økonomisk ulikhet og sosiale forskjeller skal avgjøre hvor pent smil et barn skal ha.

«Det skal ikke være sånn i Norge at hva slags smil du har er avhengig av hvilken lommebok foreldrene dine har, sa Lysbakken til VG etter at forslaget til statsbudsjett – inkludert en innstramning i støtten til tannregulering – var lagt frem.

Det er ikke helt klart hva slags krav SV stiller til barns tannstilling for at smilet skal være pent nok. Men han er ikke alene med bekymringen. Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre snakket på NRKs Politisk kvarter om «de 10.000 som skal miste regulering for utsatte tenner».

Tirsdag morgen meldte NRK også at Tannlegeforeningen var kritisk til kuttet. Ikke så rart, kanskje, siden dette kan ramme inntekten for foreningens medlemmer. Men kritikken handlet om at en arbeidsgruppe, som er blitt forsinket, ser blant annet på stønad til regulering.

Men dette er godt utredet allerede. Helsedirektoratet har vurdert saken i flere omganger, senest i 2017. Utvalget som utredet prioriteringer i helsetjenesten, sluttet seg til direktoratets anbefaling om å stramme inn på stønad til regulering i desember i fjor. Begrunnelsen fra direktoratet er denne: «En kan dermed unngå spesialistbehandling av mindre bittavvik, der ressursbruken neppe står i forhold til nytten av behandlingen.» Altså: Det er sløsing med offentlige penger til unødvendig behandling.

Hvor brutalt er dette forslaget? Jo, det betyr at Norge legger seg på nivå med andre nordiske land. Som direktoratet skriver om regelverket i resten av Norden: «Dette tyder på at en i øvrige nordiske land oppfatter denne type bittavvik som lite alvorlige.»

Lysbakken og SV, som ellers er opptatt med å bekjempe kroppspress, har andre og høyere krav til barns smil. Støre mener det handler om «utsatte tenner». Og tannleger er bekymret for å miste inntekter.

Spørsmålet helseminister Bent Høie egentlig burde fått av NRK, var ikke hvorfor han ikke venter med kuttet. Han burde blitt spurt om hvorfor det ikke er kommet før.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.