Klimagassutslippene fra flyreiser vokser i verden. Det skjer fremskritt i bransjen med lavere utslipp fra nye fly. Forhåpentlig vil fremtiden også gi elfly og klimavennlig biodrivstoff som alternative løsninger. Det må stimuleres frem både ved hjelp av avgifter og bruk av klimakvoter, slik det gjøres i Norge og EU.

Men mens klimakvoter brukes for å bremse flytrafikken og dytte flybransjen i klimavennlig retning, brukes taxfreekvoter for å gjøre det motsatte. Premien i enden av flyreisen for nordmenn som har vært en tur i utlandet, er taxfreebutikken med avgiftsfri alkohol. Taxfreeordningen gir Avinor inntekter som gir flyselskapene lavere utgifter.

Stimulerer det flytrafikk? Selvsagt. Flypassasjerene får først billigere billetter og sparer deretter penger på øl, vin og sprit. Det er en ordning som er tvers igjennom uansvarlig med tanke på klima.

Politikerne har rotet seg bort i en diskusjon der det handler om hvorvidt et privat selskap skal få drive taxfree-butikken eller om Vinmonopolet bør få overta. Det er en fullstendig avsporing. Dette handler ikke om hvem som driver butikken, men avgiftsfritaket på varene.

Dette handler ikke bare om fly. Det handler også om heisaturer til Kiel eller København med båt. Taxfreeordningen gir et inntektstap for staten anslått til tre milliarder kroner, ifølge Nasjonalbudsjettet. Det er tre milliarder kroner i subsidier til forurensende reiser.

Taxfreeordningen bør avskaffes, og nedtrappingen bør begynne i statsbudsjettet for 2019. Til gjengjeld bør alkoholavgiftene innenlands senkes tilsvarende. For finansminister Siv Jensen bør det være en god løsning. For som Fremskrittspartiet liker å si det: Hjelp folk der de er.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Frykter dyrere øl i fremtiden
Global oppvarming kan føre til at ølprisen vil stige betraktelig.
00:29
Publisert: