– Du sa opp topplederjobben og solgte bilen for å bli solcellegründer, og hevder at solceller kommer til å bli like vanlig som trelagsvinduer. Tror du på det selv?

– Å ja, så klart! I løpet av to år ble det installert solceller på 100.000 danske tak. I Norge så byttes det 50.000 tak hvert år, og det er bare et tidsspørsmål før det blir helt vanlig å velge solceller her hjemme.

– Dere tilbyr folk å bli sin egen strømprodusent ved at dere installerer solceller på taket deres mot kontant betaling eller mot et månedlig beløp som nedbetaling. Hva er de største utfordringene?

– Vi er der elbilen var for fem år siden, så man må være både misjonær og selger. Ekte gründerskap handler om å vise at det finnes et marked for noe nytt som ingen har tenkt på eller løst før deg, så det er selvsagt ikke enkelt. Selv om en del har skjønt at det vi driver med er et smart prosjekt, er det alltid noen som er mer opptatt av å lete etter feil og mangler. Så mye av jobben handler om å overbevise andre om hvorfor dette er fornuftig.

– Hva er de viktigste kriteriene for å lykkes som gründer?

– Teamet er kjempeviktig. Det sies at det er større sjanse for at et dyktig team lykkes med et halvgodt produkt, enn at et halvdyktig team lykkes med et godt produkt. Som gründer må man gå «all in» og elske og tro på ideen sin. Kjenn etter, dersom du har litt tid til overs, har du mest lyst til å bruke den på gründerskapet ditt? Setter du jobben foran mye annet? Hvis ikke, så bør du kanskje finne på noe annet. Gründerskap er en iboende risikosport hvor mange mislykkes, men samtidig er jo alle bedrifter blitt startet på et tidspunkt.

– Foreløpig er dere 15 ansatte, men du har tidligere vært sjef for større grupper. Hva kjennetegner en god leder?

– En god leder har en smittsom tro på det han eller hun driver med. Stadig flere etterspør arbeidsplasser som har noe spennende foran seg og ikke bare en stolt historikk. Det er mange dyktige folk som ikke er interessert i å jobbe i en bedrift hvor de hverken blir utfordret eller bidrar til noe meningsfullt. En dyktig leder må være bevisst på det og legge til rette for disse verdiene.

– Hverken gründerskap eller ledelse er en 8-til-16-jobb, og du driver med begge deler. Hva gjør du for å koble av og hente deg inn?

– Helt ærlig så dreier livet seg stort sett om jobb og familie for tiden. Men gründertilværelsen blir også en form for hobby, så jeg trives godt med livet slik det er. Jeg har en fantastisk kone og vi har tre barn på ett, fem og åtte år. Det er mye som skal sjongleres også på hjemmebane, så de lange toppturene og maratonløpene får vente noen år.(Vilkår)

Lakseeventyret ga NM-hopp
Herøy kommune klatrer 76 plasser i årets kommune-NM. – Oppdrettsnæringen har vært helt avgjørende, sier ordfører Frode Jensen. Kommunens største private arbeidsgiver, Marine harvest, slakter laks for 3,8 milliarder i året.
01:25
Publisert: