– Du fått til mye i løpet av dine 33 år. Du er lege, har undervist på anerkjente universiteter og har startet en global, sosial bevegelse for å bekjempe ikke smittsomme sykdommer. Dessuten kommer du rett fra en jobb i Verdens helseorganisasjon. Hva skal til for å bli en god sjef i folkehelseorganisasjonen Eat?

– Personlig integritet. Har du det, jobber og oppfører du deg på en måte som gjør at folk respekterer deg – ikke bare som leder, men også som person. Det bygger tillit, som igjen er limet som holder et team samlet. Dette prinsippet er førende for meg. Jeg tror det er den viktigste kvalifikasjonen for å være en god leder.

– Hva er det mest utfordrende med å være leder?

– Jeg bryr meg oppriktig om mine ansatte, så noen ganger er det utfordrende å formidle dårlige nyheter eller ta opp vanskelige saker, som for eksempel slett arbeid. I slike situasjoner minner jeg meg selv på at det er feilene våre vi lærer av, og at tilbakemeldinger fra meg, gjort på riktig måte, kan hjelpe en ansatt til å utvikle seg og bli bedre. Og hvis det ligger toveis tillit i bunn, unngår man at det oppfattes som straff, og heller noe som kan være til hjelp.

– Eat har skyhøye ambisjoner om å endre det globale matproduksjonssystemet, slik at alle skal ha tilgang til sunn, næringsrik mat produsert på bærekraftig vis. Kan Eat endre verden?

– Ja, vi har satt oss et enormt høyt mål, og mange synes nok det høres helt vilt ut. Men jeg har troen på at vi kan endre verden. Jeg tror faktisk vi kan flytte fjell – men ikke alene. Vi er helt avhengig av dyktige samarbeidspartnere på tvers av sektorer og ekspertisen som ligger i de mange ulike fagmiljøene som har jobbet med dette lenge. Sammen kan vi lage en perfekt storm som trigger systemendring.

– Du har en internasjonal bakgrunn med erfaring fra blant annet Australia, USA, Danmark, Sveits. Nå har du vært i Norge noen få uker – har du fått deg noen overraskelser?

– Nordmenn er kreative – og tenker gjerne utenfor boksen. Norge er et lite land, men det er utrolig hva man har fått til her – og hvordan lille Norge har satt seg selv på verdenskartet, langt ut over det man kanskje kunne forvente. Jeg har også imponert over hvor flinke nordmenn er til å balansere jobb og fritid. Det kan nok jeg lære litt av, for det blir mye jobbing på meg. Ellers setter jeg stor pris på den flate organisasjonsstrukturen som preger norske arbeidsplasser, med kort avstand mellom leder og medarbeider. Det står i stor kontrast til FN-systemet jeg jobbet i tidligere.

– Du er dyktig til å formidle budskap du brenner for, du har for eksempel opprettet helseblogg, du skriver på Huffington Post, er programleder for tv-programmet «Ask the Doctor» i Australia og har nettopp skrevet kokebok. Hva er ditt beste tips til andre ledere om hvordan formidle tydelige budskap?

– Det viktigste er nok å bruke et enkelt språk som folk flest forstår. Det betyr at man må legge bort fagspråk og kompliserte formuleringer. Bruker du personlige historier folk kan relatere til, er det mye lettere å få folk interessert og inspirert. I starten, da jeg skulle skrive mine første artikler og snakke foran store forsamlinger, syntes jeg det var vanskelig. Men for hver gang jeg gjorde det, ble det enklere. Så det er bare å hoppe i det, og ikke la frykten stoppe en.

– Selv om du jobber fryktelig mye, så lader du kanskje batteriene av og til?

– Ja, og da elsker jeg å lage mat. Det slapper jeg skikkelig av med – det er nærmest yoga for meg. Favorittoppskriften min er utrolig enkel, men fantastisk god. Kutt opp solmodne, smakfulle tomater, bland dem med litt mild geitost, hvitløk, basilikum og olivenolje i en bolle og la det stå på benken en times tid. Da vil det lukte helt nydelig av sommer. Pastaen skal kokes al dente og blandes sammen med tomatblandingen. Server med olivenolje og parmesan. Det er en herlig vegetarrett stappfull av vitaminer.(Vilkår)

Slik samler du bonuspoeng raskt
00:57
Publisert: