– Du er direktør for globale operasjoner i Sjømatrådet, og har med det ansvaret for rådets 14 utenlandskontorer. Du skal blant annet erstatte tre tidligere direktører. Er tidsklemme et mye brukt ord hjemme hos deg?

– Vi snakker mer om en geografisk klemme, for det er ekstremt mye reising i jobben. Jeg bor i Oslo, reiser hyppig til hovedkvarteret i Tromsø, samtidig som jeg reiser til utenlandskontorene. Jeg var nylig i Kina og Brussel, kommer nettopp fra Italia, og er nå i Japan. For å få geografi-klemma til å gå opp må jeg være god på planlegging. 

– Du har byttet en del jobber i karrieren din, blant annet sa du opp etter ti dager i PR-byrået Corporate Communications i april for å takke ja til din nåværende jobb. Hva er det viktigste du har lært av jobbskiftene?

– Jeg har lært mye av å jobbe i ulike eier- og styringsstrukturer. I de fleste jobbene mine har jeg hatt kommunikasjonsfaget som mitt ståsted, og så bare byttet på sektoren jeg har jobbet i. For kunnskapsmedarbeidere, slik som meg, oppleves det viktig å være i læring. For å trives må jeg føle at jeg har noe å lære. Når jeg opplever at jeg ikke lenger gjør det, har jeg tenkt at det er lurt å bytte beite. Det tror jeg er sunt.

– Hva slags lederstil har du?

– Jeg har ingen tro på detaljstyring, og spesielt ikke av kunnskapsmedarbeidere. Jeg oppfordrer alle mine medarbeidere til å jobbe selvstendig, og jeg tror jeg er en åpen og inkluderende sjef med respekt for andre og deres kompetanse. Samtidig er jeg veldig opptatt av at vi alltid har en tydelig og felles retning. Det skal aldri være noen tvil om hva jeg mener den er.

– I fjor eksporterte Norge sjømat for nesten 92 milliarder kroner. Hvordan kan vi ta en enda større bit av verdens fiskemarked?

– Nå som det er åpnet for norsk laks i Kina har vi et enormt potensial. Jeg tror også vi har mye å hente på å lære av de amerikanske teknologigigantenes merkevarebygging. Tjenestene driver nå merkevarebyggingen, og opprinnelsesmerking på produkter kommer til å bli viktig. Sjømat fra Norge har høy anseelse der ute, det må vi utnytte. Vi må merke maten bedre med Seafood from Norway-merket. Det tror jeg vil gi oss enda større eksportsummer.

– Fortell om en tabbe du har gjort – og som du har lært av?

– Som sjef kan man nok aldri være tydelig nok på retningen, noe jeg har kjent på selv, også. Med det mener jeg at man må være overtydelig på å fokusere på de resultatene som faktisk teller. Når jeg setter retningen nå kan det kanskje virke litt svart-hvitt, men det er fordi jeg vil at alle skal vite hvor vi skal og hva slags bidrag jeg trenger fra dem, for at vi går i den utpekte retningen.

– Hva slags oppførsel blir du frustrert over på arbeidsplassen?

– Endringsfrykt. Jeg mener at vi i Norge har vært altfor dårlige på å omstille oss, vi har ikke trengt det. Men det gjør vi i fremtiden. Vi har både kompetanse og teknologi til å være endringsvillige, men så har vi denne iboende endringsfrykten som handler om å være redd for å ikke lykkes.

– Hva gjør du på fritiden?

– Jeg løper, for det er tidseffektivt og sosialt. Jeg liker også å bake og spise kaker. Nå for tiden er fredagskvelden booket til å se den nyeste sesongen av House of Cards. Så langt er den litt skuffende.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.