– Til å være 28 år har du en imponerende cv med to ledertitler på samvittigheten. I hvor stor grad vil du si at karrieren din er preget av målbevissthet?

– Den er ganske preget av det. Jeg visste allerede som 14-åring at jeg ville bli gründer. Det vil jeg si at jeg har jobbet målrettet for det i 15 år. Da jeg flyttet til Berlin for å starte Vaniday var det fordi det var en god mulighet for å komme inn i gründermiljøet og starte noe eget.

– Vaniday er en app for formidling av skjønnhetstjenester og produkter, hvorfor skjønnhetsbransjen?

– Det er vel ikke feil å si at jeg er over gjennomsnittet interessert i klær, og jeg syntes det var spennende å jobbe med en lignende modell. Ettersom det allerede var et marked for apper innen reiseliv, rengjøring og taxitjenester fant vi ut at vi kunne fylle et hull i markedet med en app for skjønnhetstjenester.

– Du flyttet til Berlin i januar i fjor, siden da har du startet et selskap, vært leder for den nordiske avdelingen i Zalando, og nå den britiske. Hvordan ser karrierestigen din ut før det?

– Etter studiene hadde jeg en kort sommerjobb i JP Morgan i London, før jeg jobbet for konsulentselskapet Bain & Company i et par år. Da var jeg frem og tilbake mellom Oslo og India i to år, som var en veldig god erfaring. Kulturen er så annerledes fra den norske og jeg lærte meg å tenke på en helt annen måte. I Norge oppnår man for eksempel konsensus ved at man diskuterer en sak, i India tar lederen bare beslutningen.

– Og hvilken av de lederstilene foretrekker du?

– Jeg er veldig svak for den skandinaviske lederstilen hvor folk får ansvar og lederen støtter dem i det, gitt at det er forsvarlig.

– Hvordan opplever du at tillitsfilosofien din blir mottatt i Tyskland?

– På min arbeidsplass er arbeidskulturen forholdsvis lik skandinavisk kultur. I Tyskland generelt er det nok mer byråkratisk og formelt. Hos oss snakker vi direkte med hverandre, det er lite hierarki og vi tar beslutninger basert på fakta. 

Jeg visste allerede som 14-åring at jeg ville bli gründer. Det vil jeg si at jeg har jobbet målrettet for det i 15 år.
Hans Kristian Furuseth (28), landsjef for Storbritannia i Zalando og gründer av appen Vaniday

– Hvordan endte du egentlig opp i Zalando?

– De hadde behov for noen til å ta over Norden-avdelingen, og tok kontakt med meg. Netthandel-miljøet er relativt tett og folk snakker sammen, så da ble det til at jeg havnet der.

– Med ansvar for hele det britiske markedet hviler det vel et stort ansvar på dine skuldre, hvordan takler du det?

– Jeg er ganske beæret og ydmyk over ansvaret, men jeg vil ikke si at jeg har noe press. Det er ikke et slikt hardt miljø her. Den listen legger jeg selv og jeg er ganske flink til å ikke legge for mye press på meg selv. Dessuten har jeg kone og barn, og det gjør det lettere å koble av.

– Familien er din avkobling?

– Ja, det er fantastisk å se hvordan et lite barn lærer seg nye ting hver dag, og hvordan de alltid fortsetter å prøve. Selv om de mislykkes ni av ti ganger fortsetter de å prøve, og om de får til noe halvveis så er de kjempefornøyd. Det er viktig å ta med seg inn i arbeidslivet. Hvis man hele tiden tenker at alt skal være perfekt så lager man heller hindre for seg selv tror jeg.

– Det kan høres ut som du finner en mentor i sønnen din?

– Ja, det er mye å lære der, som voksen er det mye vi har avlært oss, som vi burde lære oss igjen. I Zalando sier vi «failing forward», du lærer alltid av dine feil, og de lærdommene bidrar til å drive selskapet fremover.

– Hvordan lar pappapermisjon seg kombinere med lederstilling i Europas største netthandelselskap?

– Jeg tok min permisjon i fjor, før jeg begynte å jobbe der, men hypotetisk sett, om vi skulle ha en til så hadde ikke jeg hatt noe problemer med å ta permisjon.

– Du anser deg ikke som uunnværlig?

– Jeg føler så klart at jeg tilfører selskapet en verdi, men jeg er ikke uunnværlig, da hadde jeg gjort en dårlig jobb med å delegere ansvar og coache de som jobber med meg.

– Hva er ditt beste tips til unge lederspirer?

– Jeg tror det er veldig godt å komme seg ut av kjente omgivelser. Enten det er å studere eller jobbe i utlandet, så tror jeg det er mye å lære gjennom møtet med andre kulturer. Både på det profesjonelle og personlige plan.

Episode 37: Arbeidsplassene som forsvant

Høsten 2014 begynte aksjemegler Truls Oma Erichsrud i DNB Markets å telle oljejobber som ble borte. Nå er tallet nådd 50.000. Selv har Erichsrud sagt farvel til jobben som aksjemegler og satser på en karriere innen sport management. 

Hør sendingen i din podcast-spiller. Prøv her eller her.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.