– Du har nylig fått det globale ansvaret for TechnipFMCs satsing på digital transformasjon. Med 40.000 ansatte verden over, hvordan klarer du å sitte i Kongsberg og skape engasjement over hele linjen?

– Jeg forsøker å sette en tydelig retning mot et ønsket mål, og gjøre alle kjent med den. Men det nytter ikke å misjonere budskapet ut via video, derfor samarbeider jeg tett med gode agenter i og utenfor selskapet. Vi har heldigvis mange kloke medarbeidere som skjønner hva denne transformasjonen kan bety for dem og våre kunder.

– Hva er det jobben din egentlig går ut på?

– Kort fortalt er jobben å få til en kulturoppgradering i selskapet for å gjøre oss raskere og smartere på ryggen av digitalisering. Det handler om å kunne frigjøre kapasitet og samhandle bedre i en bransje hvor den teknologiske utviklingen går svært raskt. Vi er godt i gang, men har et stort potensial.

– Hva er de kuleste digitale løsninger som gjør det mulig å ha hele verden som arbeidsplass?

– Mens vi tidligere reiste verden rundt for å fysisk undersøke delene i produksjonen, bruker vi i større grad avatar-løsninger. Det er veldig kult å samhandle i en virtuell modell ved hjelp av 3D-briller, eller fjernstyre utstyr på den andre siden av kloden gjennom en skjermflate på kontoret i Kongsberg. Avstand blir mindre i en digital verden.

– Samtidig som dere ruster selskapet for fremtiden, er dere midt i en tøff nedbemanningsrunde akkurat nå. Hvordan opplever du som leder å stå i denne skvisen?

– Det er forferdelig vanskelig å be kolleger om å slutte. Det betyr mye å ha en meningsfull jobb og gode kolleger, og det er vondt å miste dette miljøet. Men som leder har jeg en forpliktelse til å gjøre justeringer for å sikre vår konkurransekraft, selv om det er brutalt.

– Hva kjennetegner en leder som er dyktig til å håndtere de ekstra tøffe periodene i et selskap?

– Man må holde stø kurs mot målet, og i vårt tilfelle har det vært å vinne flest mulig ordre i 2017. En dyktig leder bruker også god tid på tydelig formidling, slik at medarbeiderne forstår nåsituasjonen og hvor kursen går.

– Hvor viktig er det med mot og selvinnsikt for å lykkes på toppen?

– Uten mot hadde jeg trolig gitt opp som ung leder da jeg reiste offshore for å ha ansvaret for igangkjøring av automasjonsanleggene på Sleipner A-plattformen. Jeg ble skjelt ut i kontrollrommet. Etterpå så satt jeg på do og gråt og ville reise hjem. Det var ille, men det ble en lærerik periode, og erfaringen har gitt meg mot til å håndtere krevende situasjoner senere i karrieren. Jeg manglet kanskje selvinnsikt, for i etterkant vet jeg at jeg var et svakt ledd offshore. Selvinnsikt er viktig i ledelse, og spesielt toppledere trenger et indre kompass, for man får sjelden reelle tilbakemeldinger. Derfor må man evne å kunne se seg selv i speilet og erkjenne at i dag gikk det bra eller skikkelig dårlig, og lære av det.

– Hvordan kobler du av og samler nye krefter?

– Det høres kanskje litt sprøtt ut, men mannen min og jeg liker å kjøre fort med bil. Ikke i trafikken, altså, men forsvarlig på bane. Det er litt sånn racerbil light, og det er spesielt gøy å kjøre på isbane. Så er jeg glad i musikk, og var på AC/DC-konsert i Los Angeles. Dessverre så pådro jeg meg litt tinnitus, HMS-en var ikke helt på stell på Dodger Stadium, men det var en helt fantastisk opplevelse.(Vilkår)

Går det an å få boliglån på to minutter i DNB? Se hvordan det gikk da DNs journalist testet
02:04 Min
Publisert: