– Som finansdirektør og del av ledergruppen i Sats Elixia har du ansvar for over 150 treningssentre over hele Norden. Hva er mest utfordrende med det?

– Det er en utfordring å balansere fordelen av å være en stor kjede med standardiserte produkter og store finansielle muskler, og det å ikke blir for tungrodd og byråkratisk til at man dreper evnen til å snu seg raskt og være nyskapende. Vi må kunne tilpasse oss de lokale markedene.

– Hvilke egenskaper er avgjørende for at en leder skal ha suksess – både i bedriften og blant de ansatte?

– Jeg tror lederrollen er i endring, og at den tiden der man bare kunne være leder, er forbi. Du må kunne noe, slik at du kan bidra til å gjøre jobben. Du må ha engasjement og kunne nok om businessen for å klare å drive med utvikling. Jeg var for eksempel treningsinstruktør før jeg fikk barn, og det å ha vært der ute hvor produktet blir skapt og levert, har gitt meg verdifull kunnskap og innsikt i jobben min. Det åpner også opp for at jeg forstår bedre når de ansatte ute i treningssentrene snakker til meg om problemer og utfordringer.

– Hva er den vanskeligste situasjonen du har vært leder i?

– Da jeg var fersk i lederrollen skulle vi implementere et nytt it-system i avdelingen. Det hadde masse barnesykdommer og førte til mengder av feil. Jobben min besto da i å motivere ansatte som satt hele arbeidsdagen og tok imot telefoner fra frustrerte kunder. Det var veldig utfordrende. Men jeg lærte fort verdien av hardt, systematisk arbeid og en god porsjon galgenhumor når ting står på som verst. Det løser det meste.

– Årets første måneder er høysesong for treningssentrene med mange, nye treningsfrelste medlemmer. Men en rekke faller av etter kort tid. Hva kan dere gjøre bedre for å unngå det?

– Ja, det er dårlig business når folk faller av. Passive medlemmer er kunder som er på vei ut, og det er mer kostbart å få dem tilbake. Vi må gjøre det enklere å lykkes med treningen, gjennom inspirasjon, service og et bredt utvalg av produkter. Vi innfører også en ny medlemsstruktur. Ideen er at folk kun skal betale for det de bruker. 

– Noe med lederrollen du skulle vært foruten?

– Nei, men jeg har lært mye i årene jeg har vært leder. Tidlig i lederkarrieren jobbet jeg veldig hardt og ikke særlig smart, jeg brukte for eksempel mye mer tid på å prøve å løse problemstillinger på egen hånd i stedet for å involvere teamet. Jeg jobbet altfor mye og ble en flaskehals. Men en klok mann fortalte meg at det er viktig å ikke frata andre den gleden og den mestringsfølelsen man får av å løse problemer. Det har jeg tatt til meg.

– Som 29-åring fikk du din første sjefsjobb, da som økonomisjef i Sats Norge. Hva er ditt beste tips til unge lederspirer?

– Å være mindre opptatt av det å bli leder, og mer opptatt av å gjøre god jobb. Dessuten, jobb smart og lær deg å prioritere og delegere. Alt trenger ikke være perfekt til den minste detalj, ofte er 80 prosent godt nok.

– Er du veldig opptatt av å trene?

– Det er nok slik at jeg trenger litt ekstra push for å trene, så derfor blir det helst med personlig trener. Jeg har nylig begynt på tennis og er blitt bitt av basillen. Det er fascinerende gøy å løpe etter den gule ballen, og jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke har gjort det før. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Samlet postkassereklame i tolv år: Fjorårets fangst rekordlav
Roger Pihl oppsummerer hvor mye reklame som har kommet i postkassen hans i 2016.
00:52
Publisert: