Konserndirektør i Gjensidige Forsikring Cecilie Ditlev-Simonsen mener norske ledere er for lite lidenskapelige.

Hun er i paneldebatt om dagens lederrolle med tidligere politiinspektør Hanne Kristin Rohde, trendanalytiker Ole Petter Nyhaug og den svenske foredragsholderen Milad Mohammadi. De er på scenen under Lederkonferansen FRONT, i regi av organisasjonene Lederne og NITO.

- Pasjon, eller lidenskap, er mangelvare i norsk lederskap, sier Ditlev-Simonsen.

- Nordmenn flest synes det er skummelt. Vi har en tendens til å tenke ”hvem er du som tør å skille deg ut på denne måten?”, fortsetter hun.

For lite tid til dialog

Panelet diskuterer også hvordan ny teknologi virker inn på lederrollen.

- De fleste bedrifter i dag har Facebook eller en intranett-lignende kanal hvor det er mulig for ansatte å mene ting. Det er stor grad av demokratisering av arbeidsplassen, sier Ditlev-Simonsen.

Hun mener mye er blitt enklere, men også analyse- og innsiktsbasert.

- Vi leter hele tiden etter to streker etter svaret. Med teknologien er det blitt for lite tid til dialog. Men vi får også frigjort mye tid, sier hun.

Hanne Kristin Rohde mener det er bedre med personlig dialog enn digitale medarbeiderskjemaer.

- Teknologien har gjort det mulig å gjøre medarbeidersamtaler og lederundersøkelser digitalt. Det kan være krevende for en leder å ta imot, og dessuten lett å distansere seg fra det. Det jeg har lært mest av er modige medarbeidere som vil ha to minutter - som kanskje blir til to timer - til å fortelle hvor skoen trykker. Vi velger stort sett å fylle ut dette anonymt i en undersøkelse, og det er en farlig vei å gå, sier hun.

Vil fjerne folk fra lederstillinger

Rohde kommer også med en brannfakkel.

- Vi må bli flinkere til å fjerne folk fra lederstillinger hvis de ikke passer der. Det er brutalt, men det er også av hensyn til dem som er leder, sier hun og blir mer metaforisk:

- Du skal gjøre mot andre, som du vil andre skal gjøre mot deg. Ta med deg dette inn i arbeidslivet. Det farligste for alle er ikke de onde menneskene, det er de gode menneske som ikke danner motmakt, sier hun.

Bryr seg ikke om ansattes katt

Trendanalytiker Ole Petter Nyhaug er enig med Rohde.

Konserndirektør i Gjensidige Forsikring Cecilie Ditlev-Simonsen (f.v.) , tidligere politiinspektør Hanne Kristin Rohde og trendanalytiker Ole Petter Nyhaug under dagens paneldebatt.
Konserndirektør i Gjensidige Forsikring Cecilie Ditlev-Simonsen (f.v.) , tidligere politiinspektør Hanne Kristin Rohde og trendanalytiker Ole Petter Nyhaug under dagens paneldebatt. (Foto: Fartein Rudjord)
- Man må erkjenne det når man ikke egner seg som leder. Jeg startet et selskap som idag har 26 medarbeidere, men jeg måtte gi meg som leder da vi var åtte. Jeg brydde meg ikke hva som skjer med dem, og hva som skjer med katten deres, sier han spøkefullt.

Forfatter Øystein Bonvik skriver i sin bok «Frist meg ikke inn i ledelse» at det tok ham to uker å skjønne at han ikke var noen ledertype. Som den gangen en ansatt ikke kom på jobben fordi katten hennes var død, og han ikke greide å reagere med annet enn dyp irritasjon og en vag følelse av at noen kom til å forvente innkjøp av krans.

Les mer om dette i Eva Grindes kommentar «Ingen skam å abdisere» og Følte seg spist opp av lederansvaret.

 

Les våre lederintervjuer på DN.no:

- Jeg er sånn sett uviktig  (Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy)

En alminnelig kar (Nav-sjef Joakim Lystad)

Voksen Wonderboy (Comfort Xpress-direktør Simen Vinge)

Blir svett av ledersnakk (Generalsekretær i Plan Norge Olaf Thommessen)

Rangerer seg selv øverst (Hodejeger Per Inge Hjertaker i Headvisor)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.