For tredje år på rad skal Dagens Næringsliv og avisens fredagsmagasin D2 finne 30 ledestjerner under 30 år. En av de 30 vil til høsten bli kåret til «Årets ledestjerne», slik Silje Skjelsvik ble i fjor.

26-åringen var klar for «noe stort» og startet like godt klima- og energistiftelsen «Om i morgen» som annethvert år arrangerer en stor klimakonferanse i Bergen.

Gründerens Masterplan

– Nå gleder jeg meg til å bli kjent med unge inspirerende folk som utmerker seg med et stort engasjement og som jobber for en grønnere og bedre fremtid – på en rekke ulike områder, sier hun.

– Kjenner du noen som engasjerer seg litt utenom det vanlige eller har noe spennende på gang, nominer dem til årets ledestjerne, oppfordrer Silje Skjelsvik, som ikke legger skjul på at hun fikk et skikkelig kick av fjorårets kåring.

– 2020 var jo et veldig spesielt år. Det å bli kåret til Årets ledestjerne var kjempeoverraskende og kjekt og ga meg enda mer motivasjon til å engasjere meg i det jeg jobber med, sier hun.

Nominér din ledestjerne her

Bærekraft

Også i år vil temaet bærekraft stå sentralt i kåringen. FNs bærekraftsmål, som er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030, ligger til grunn for kåringen.

Ingrid Røise Kielland er journalist i D2 og ansvarlig for den tverrfaglige juryen som skal plukke ut de 30 nye ledestjernene.

– Vi gleder oss til å snurre i gang på nytt. Å lese gjennom nominasjonene er alltid utrolig inspirerende, og nå som kåringen er blitt mer kjent, håper vi å få inn enda flere gode nominasjoner, sier hun.

Juryen leter etter unge folk på alle felter, fra arkitekter, kunstnere og musikere, til gründere, forskere og politikere. Kjenner du en genial bonde eller akademiker som tenker grønt på nye måter? Eller en influenser som aldri slutter å pepre følgerne sine med miljøtips?

– Nå som alle snakker om bærekraft, er det kanskje enda viktigere å løfte frem dem som virkelig gjør en forskjell, sier Røise Kielland.

Like overhengende trussel

Hun tilføyer at klimakrisen har kommet litt i skyggen av koronaepidemien det siste året, men trusselen er like overhengende.

– Mange av bærekraftsmålene, som å utrydde fattigdom og sørge for god helse til alle, er i hvert fall ikke blitt mindre viktige å nå etter koronakrisen, påpeker Ingrid Røise Kielland.

Sjefredaktør og administrerende direktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv understreker at DN dekker både klimakrisen, bærekraftsbølgen og ikke minst grønne investeringer tett.

– En viktig del av dekningen vår er Ledestjerne-kåringen, der vi finner og løfter frem unge mennesker som jobber med løsninger. Innsikt forteller oss at dette er noe våre lesere, men også norske bedrifter er særlig opptatt av, og vi har stor tro på at vi også i år vil finne spennende mennesker som på ulike måter jobber med bærekraft, sier han.

En lysere morgendag

Konferansen og stiftelsen «Om i morgen» var hovedgrunnen til at Silje Skjelsvik ble nominert til og vant Årets ledestjerne i fjor.

Konferansen som opprinnelig skulle foregå i et beskjedent studentlokale ble etter Skjelsviks arbeid omgjort til en større forsamling i Grieghallen med over 600 studenter, akademikere, politikere og næringslivsfolk.

«Som grunnlegger og ildsjel bak «Vi må snakke om i morgen»-konferansen, er det nettopp det Skjelsvik gjør; tar ordet for hvordan morgendagen skal se lysere ut enn dagen i dag. Hun har vist evne til å mobilisere og inspirere studenter og politikere med et hårete mål: Å løse klimakrisen», het det i juryens begrunnelse.

Nå gleder hun seg til å ta fatt på juryoppgaven.

– Jeg har selv møtt utrolig mange inspirerende unge mennesker det siste året, folk som gir meg lyst til å stå på litt ekstra. Det gir meg troen på at det er at hav av gode folk der ute som jobber for en litt lysere morgendag, sier Silje Skjelsvik.

De 30 ledestjernefinalistene vil bli presentert i D2 fra og med mai.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ledestjerner 2021