Forskerne viser til at to amerikanske hjelpearbeidere som ble smittet av sykdommen i Liberia, ble gitt en eksperimentell medisin før de ble transport tilbake til USA.

De tre spesialistene David Heymann, Jeremy Farrar og mannen som var med på å oppdage ebolaviruset i 1976, Peter Piot, mener at afrikanere som er rammet av smitteutbruddet bør få den samme muligheten.

Vil ikke godkjenne

Hjelpearbeiderne Kent Brantly og Nancy Writebol, som ble syke av ebola i Liberia, viste tegn til bedring etter at de ble behandlet med et eksperimentelt medikamentet ZMapp.

Medisinen produseres av selskapet Mapp Biopharmaceutical og er tidligere testet på aper.

De tre spesialistene etterspør hvorfor afrikanere ikke blir gitt den samme sjansen. Dersom det dødelige viruset herjet i rike land, ville det blitt gjort raske beslutninger om hvilke produkter som kan være hensiktsmessig å bruke, mener professorene.

En talsmann for WHO sa til Reuters tirsdag at helseorganisasjonen «ikke vil godkjenne noen legemidler som ikke har gjennomgått den normale prosessen med lisensiering og kliniske tester».

Nær 900 døde

Ebola forårsaker høy feber, svekket nyre- og leverfunksjon og i noen tilfeller indre og ytre blødninger. Det finnes i dag ingen medisiner mot sykdommen som beviselig har god effekt.

Opp mot 900 mennesker i de vestafrikanske landene Guinea, Sierra Leone og Liberia har dødd av ebola og mer enn 1.600 er smittet etter at viruset begynte å spre seg i Guinea i februar.

– Disse forferdelige omstendighetene krever en mer robust internasjonal respons, sier de tre ebolaspesialistene.

Krevende å lage

Medikamentet som ble gitt til de to amerikanerne, er laget av tobakksblader og er vanskelig å produsere i stor skala, sier direktør ved det nasjonale instituttet for allergier og infeksjonssykdommer (NIAID) i USA Anthony Fauci.

– Det kommer til å ta flere måneder bare å lage en beskjeden mengde, sier han.

Han sier det nåværende tidspunkt ikke kan sies at medikamentet er særlig lovende, men at undersøkelsene som er gjort på dyr har vist positive resultater, og at behandlingen av de to amerikanerne antyder en gunstig effekt.

– Men siden det bare er to pasienter tror jeg vi må være forsiktige med å ta en absolutt beslutning, sier han til AFP.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.