Trykket i boligmarkedet holder seg sterkt. Tirsdag ble en 4-roms leilighet på Torshov i Oslo solgt for 4,13 millioner kroner, nesten én million kroner over prisantydning.

- Temperaturen i budrundene er høy. Det er spesielt mange om beinet og stor rift om enkelte på objekter, slår nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) fast.

Det at salgssummen ender på over 20 prosent mer enn prisantydning, mener imidlertid direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er et uttrykk for noe annet enn først og fremst et brennhett marked.

- Prisantydningen skal være veiledende, og her har nok noen bommet. Det har vært snakket om at meglere og takstmenn er for forsiktige i noen områder og at lave prisantydninger er en trend, sier Tveter.

Leiligheten på 77 kvadratmeter ble sist registrert omsatt i mai 2010. Den gang gikk den for 2.810.000 kroner. Det betyr at prisen har steget 1,32 millioner kroner - 47 prosent - på snaue tre år.

Avviser «lokkepris»
Ansvarlig megler Erling Beck i Postbanken Eiendom avviser at det i Torshov-salget har vært benyttet såkalt «lokkepris».

- Denne boligen var meget godt besøkt både på finn.no og under visningene. De fleste ga gode tilbakemeldinger på leiligheten og mange valgte å bli med på budrunden. Spesielt loftsleiligheter med særpreg som denne gjør at budgiverne strekker seg litt lenger for å få tilslaget på drømmeboligen, sier Beck til DN.no.

Se bilder av leiligheten på Finn.no (ekstern lenke)

Beck kan også fortelle at slike salg ikke er uvanlige i dag. Selv opplever han ofte at prisene overgår alle forventninger.

- Med få boliger til salgs og mange kjøpere på markedet vil ofte boliger i sentrumsnære områder få en salgspris over verditakst, sier han.

- For få enheter
Det kan Laugen i EFF bekrefte.

- Dette er bare nok et uttrykk for at det er for få enheter på markedet, sier han og tilføyer:

- Høye priser og budrunder der en går langt over prisantydning er imidlertid ikke noe nytt i forhold til det vi har sett de siste par årene.

At et underskudd på spesielt sentrumsnære leiligheter stadig presser prisene til nye - og på forhånd utenkelige høyder - er noe også Tveter i NEF slutter seg til.

- Det må bygges mer, understreker Tveter.

Boligprisene steg 3,8 prosent i januar sammenliknet med desember, viser meglerbransjens boligprisstatistikk.

Lys stue og peis var kanskje noe av det som fikk budgiverne til å strekke seg ekstra langt i kampen om drømmeleiligheten på Torshov?
Lys stue og peis var kanskje noe av det som fikk budgiverne til å strekke seg ekstra langt i kampen om drømmeleiligheten på Torshov?

Les mer om boligmarkedet på DN.no:
Boligprisfesten fortsetter
- Boligetterspørselen tar helt av
Fnyser av "bolignøden" i Oslo
Må kappe prisene for å få inn folk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.