Denne høsten lanseres det bevegelseskontroller for både Playstation og Xbox. Først ute er Playstation Move. Dette spillsystemet ligner en del på kontrollerne til Nintendo Wii, men er mye mer avansert. Ifølge Playstations uttalelser skal Move kunne brukes både til sosiale spill, lett moro og mer avanserte spill.

Komponentene i Move-systemet er en Move-kontroller som ser ut som en lommelykt. I tillegg må man ha en Playstation Eye kamera. Man kan kjøpe alt i en pakke, eller hver for seg, avhengig av hva man har fra før. Det følger ingen spill med, men jeg antar at det kommer til å være bra med pakketilbud å utnytte frem mot jul.

Kameraet og ”lommelykten” samarbeider for å måle bevegelsene dine og oversetter disse til handlinger i spillene. Move-kontrolleren er ikke så altfor stor og den er lett, så det går greit for både store og små å bruke den.

 

Følsom på lys
Det er lett å sette opp systemet. Man kobler til kameraet og plasserer det under eller over tv-en. Jo mer rett frem det er i forhold til overkroppen din, dess bedre er det. Move-kontrolleren kobler man til med usb-kabel én gang, og så kan man koble fra igjen og begynne å spille.

Playstation Eye-kameraet er dessverre ikke av de mest avanserte. Dette gjør at hele Move-systemet er temmelig følsomt for lys. Man bør ha kontrast mellom bakgrunn og spiller for å få best resultat. Mørk bakgrunn er best. I dag har de fleste av oss lyse farger på veggene, så pass på at det ikke er for mye lys i rommet. Ved testing i dagslys ble kontrolleren unøyaktig og opplevelsen ble frustrerende. Men med nedtrukne gardiner gikk det mye bedre.

 

Spillopplevelsen
Men er det gøy? Ja, absolutt. Jeg testet Move med fem spill av ulik karakter, og de fleste av dem var engasjerende og underholdende. Generelt sett synes jeg opplevelsen var bedre enn på Nintendo Wii, som det er naturlig å sammenligne med.

Sportspillet Sports Champions blir nok en bestselger ved lansering. Dette er det best gjennomførte av spillene som er tilgjengelig nå. Her blir man virkelig varm i trøya av å spille, og underholdningsverdien er stor enten man spiller alene eller sammen noen. Har man to Move-kontrollere kan man kombinere dem for enda mer utfordring i bueskyting og gladiatorduell.

 

Jeg vil samtidig råde nysgjerrige kjøpere til å styre unna Kung Fu Rider, hvor man skal rømme fra japansk mafia på en kontorstol, og Start The Party, et sosialt spill med minimal evne til å holde oppmerksomheten til spillerne.

For de minste er spillet Eyepet Move Edition tilgjengelig ved lansering. Det er snakk om å leke med et virtuelt kjæledyr og jeg tipper dette vil engasjere barn fra tre års alder og oppover. Ufarlig moro og en god introduksjon til interaksjon med teknologi.

 

Jeg testet også Tiger Woods PGA Tour 11, som er et av de første allerede lanserte spillene som har Move-støtte. Det gir en ekstra dimensjon å kunne bruke egne bevegelser i en skikkelig golfsimulator, men jeg tror de fleste spillerne med ambisjoner i Tiger Woods vil foretrekke den vanlige kontrolleren når det er alvor. Men til avslappede runder med flere spillere vil Move være et bra tillegg.

Konklusjon
Playstation Move er et bra gjennomført kontrollersystem. Sammenlignet med Nintendo Wii, som er mest likt i dag gir det også en bedre brukeropplevelse. Foreløpig tror jeg Move er best for sosiale spill og sportsspill, men med utvidelser til kontrolleren tror jeg med fordel den kan brukes til å utvide spillopplevelsen i reale actionspill også.

Playstation Move kommer i butikk 15. september 2010. Veiledende pris er ikke satt, men startpakken vil koste rundt 800 kroner. Hvilke spill som utnytter Move finner du hos Playstation.

Se flere tester i vår testseksjon.