Temer kommer til Norge etter et besøk i Russland. Hensikten med besøket til begge landene er å øke interessen for å investere i Brasil.

Michel Temer deltar torsdag ettermiddag på et rundebordsmøte hos Rederiforbundet, der også blant annet Brasils utenriksminister, utenriksminister Børge Brende, NHOs president Arvid Moss og representanter fra norsk næringsliv deltar.

Fredag morgen møter Michel Temer statsminister Erna Solberg (H), og de to skal holde en pressekonferanse etter møtet.

Det er en hardt presset president som kommer til Norge. Tidligere denne uken sa det føderale politiet i Brasil at de har bevis for at Temer har mottatt bestikkelser for å hjelpe bedrifter. Dersom det blir korrupsjonssak mot ham, kan han bli suspendert fra presidentembetet i påvente av rettssak.

Norske investeringer

Norske selskaper har investert stort i Brasil, men nå er landet i dyp økonomisk krise. Brasil er det største offshoremarkedet og et av de aller viktigste markedene for norsk leverandørindustri. I 2015 var Brasil det tredje største markedet for norsk leverandørindustri, med en omsetning på 26 milliarder kroner, ifølge Olje- og energidepartementet.

– En del selskaper sitter nå litt på gjerdet og ser hva som skjer. Det langsiktige potensialet er stort, og man ønsker å holde ut, men det er jo grenser for hvor lenge man kan holde ut hvis det ikke kommer noen kroner i kassa, sier forretningsmann og Brasil-kjenner Kjetil Solbrække til NRK.

Brev fra Helgesen

Norge har bidratt med mer enn 1 milliard kroner til vern av regnskogen i Amazonas, men avskogingen øker, og tidligere i vår skrev klimaminister Vidar Helgesen et brev til brasilianske myndigheter og varslet at utbetalingene kunne komme til å stanse dersom Brasil ikke kan vise til bedre resultater i fremtiden.

I løpet av Michel Temers besøk i Norge planlegger Regnskogsfondet, Kirkens Nødhjelp og Latin-Amerikagruppene i Norge to demonstrasjoner i Oslo. Torsdag ettermiddag utenfor Stortinget og fredag foran Statsministerboligen.

– I solidaritet med det brasilianske folket vil vi demonstrere mot president Temers politikk og mot et korrupt maktsystem, heter det fra organisasjonene.

– Temer er vant til demonstrasjoner. Hver gang han kommer et sted, er det brasilianere som demonstrerer mot ham. Ikke minst på grunn av prosessen som gjorde at han kom til makten, sier Leonardo Doria, leder av nettstedet Heia Brasil, til NRK.(Vilkår)