John Markus Lervik trekker seg som sjef for Fast, søkeselskapet som han selv gründet, og som ifjor ble kjøpt av Microsoft.

I en melding fra Microsoft setter selskapet selv avgangen i sammenheng med regnskapsjukset som ble avslørt i Fast (les DN-saken her), og som Økokrim nå etterforsker.

"En grundig gjennomgang av tidligere finansiell praksis, som førte til endringer i selskapets regnskapstall fra 2006 og 2007, har blitt gjennomført så slike problemer ikke skjer igjen. Nå som denne prosessen er over, har Lervik valgt å slutte i Fast", skriver selskapet i en melding.

Ingen overraskelse
Etter det DN.no kjenner til har det en tid vært klart at Lervik ikke kom til å fortsette i selskapet, på tross av at Microsoft ønsket å satse på søk i Norge. Det er nå nøyaktig ett år siden Microsoft bød på søkeselskapet.

- Jeg har ikke vært kjent med at Lervik skulle slutte, men det er jo ikke helt unaturlig at det får noen sånne følger når selskapet er under etterforskning for regnskapsmanipulasjon, sier analytiker Arild Nysæther i Fondsfinans.

Nysæther fulgte selskapet tett da det var notert på Oslo Børs, og var en av dem som reagerte kraftig på regnskapspraksisen i selskapet.

- Finansmarkedet har vært ført bak lyset på en måte jeg ikke kan huske maken til. Det er nesten rart at dette ikke får noen konsekvenser for noen i selskapet, sa Nysæther til DN i mai ifjor.

Les: - Kan ikke huske maken

Håper de ikke slipper unna
Thomas Nielsen, analytiker i Pareto, har også fulgt Fast tett

- Jeg er ikke overrasket over at dette skjer, sier Nielsen.

Allerede før jul i 2006 skrev Nielsen en kritisk analyse av Fast der han påpekte uregelmessigheter i regnskapene. Han fulgte da selskapet for meglerselskapet Kaupthing

«Kundefordringene er abnormt høye i forhold til inntektene (&) og Fast bokfører inntekter som blir offentliggjort flere dager inn i neste regnskapsperiode. Dette tyder på aggressiv bokføring», skrev Nielsen i november 2006.

- Det har uten tvil vært regnskapsjuks i Fast, og jeg håper at etterforskningen som pågår vil gi resultater. Det er viktig for tilliten til aksjemarkedet at man ikke kommer unna med den type ting, sier han.

Nielsen sier at det er umulig å peke på hvilke personer i Fast det måtte gjelde, men at Lervik som sjef uansett har et visst ansvar.

- Har kostet mye
John Markus Lervik er ordknapp i sin kommentar rundt avgangen.

- Jeg har sagt opp min stilling i Microsoft. Bakgrunnen for det er sammensatt: Jeg ledet Fast fra det var en liten oppstartbedrift og fram til Microsofts kjøp for vel ett år siden. Jeg er på den ene side stolt over hva vi har fått til, på den annen side har dette kostet mye i form av ekstremt mye reising og lite tid sammen med familien, sier John Markus Lervik til NA24 .

For et år siden, i forbindelse med oppkjøpet, sa Lervik følgende til DNtv:
- Jeg skal lede Microsofts satsning på enterprise search. Det skal jeg gjøre "for the forseeable future", det vil si i minst tre år fremover, sier han til DNtv.

- Styret har bestemt at styrets formann skal uttale seg om denne saken. Jeg vil derfor ikke gi noen kommentarer, sier administrerende direktør Knut Aasrud i Microsoft Norge til Dagensit.no.

Fast-styrets leder Keith Dolliver opplyser samtidig at Bjørn Olstad, nåværende teknologidirektør i Fast, tar over direktørstolen.

Les: Teknogeni overtar Fast

Siktet av Økokrim
Økokrim har siktet Fast Search & Transfer og Fast International for regnskapsmanipulasjon, og etterforsker selskapet.

- Vi er midt i denne etterforskningen, og jeg vet ikke når vi kan se for oss at den blir ferdig, sier Bård Thorsen, statsadvokat hos Økokrim. Han er påtaleansvarlig i saken mot Fast.

Thorsen understreker at ingen i ledelsen er siktet, det er kun selskapene som er siktet.

- Det har det ikke skjedd noen endring på, sier Thorsen.

Tidligere denne uken henla Kredittilsynet etterforskningen av mulige innsidehandler i selskapet.

Les: Razzia hos Fast

Dagens Næringsliv skrev i sommer om hvordans sjefene i Fast manipulerte regnskapene og lurte aksjemarkedet.


"Kanskje-avtaler"


Les mer her: Fasts børsbløff