Det er klart etter at en opprørsdelegasjon fredag var i samtaler med amerikanske tjenestemenn i Det hvite hus. Den libyske delegasjonen var ledet av Mahmoud Jebril fra opprørernes nasjonalråd, og hans samtalepartner i Det hvite hus var sikkerhetsrådgiver Tom Donilon.

I forbindelse med samtalene sa Donilon at USA ser på det libyske opprørsrådet som en «legitim og troverdig samtalepartner».

Donilon fastslo videre at Libyas leder Muammar Gaddafi i USAs øyne har mistet sin legitimitet og bør gå av.

Overgangsperiode
I forkant av samtalene ba Jebril om amerikansk anerkjennelse av opprørsrådet som «den eneste legitime representant for det libyske folk» i en overgangsperiode fram til det holdes valg i Libya.

Hittil har fire land – Frankrike, Gambia, Italia og Qatar – gitt opprørernes nasjonalråd anerkjennelse som det libyske folks rettmessige representant. Det hvite hus vil på sin side ikke gi opprørerne en slik anerkjennelse.

Under samtalene i Det hvite hus fredag ba de libyske opprørerne også om økonomisk støtte, og Kongressen i USA arbeider nå med et lovforslag som skal gjøre det mulig å overføre midler til den libyske opposisjonen.

Midlene skal etter planen tas fra fryste kontoer som tilhører Libyas leder Muammar Gaddafi og hans nærmeste medarbeidere.

Fogh møtte Obama
Den libyske opprørsdelegasjonens besøk sammenfalt med samtaler bak lukkede dører mellom USAs president Barack Obama og NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Samtalene skal i første rekke ha dreid seg om Libya og Afghanistan.

Obama og Fogh var ifølge Det hvite hus «enige om at operasjonen i Libya har reddet utallige liv», og om at NATOs militæroperasjon må fortsette «så lenge Gaddafis regime fortsetter å angripe sin egen befolkning».

Fogh har flere ganger uttalt at «Gaddafis tid er omme».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.