En gang kunstner, alltid kunstner, et utsagn som må ha blitt uttalt med Bibi Graetz i tankene.

Med en stor porsjon selvironi forteller han om det første året som vinmaker. Å lage vin er som en kunst å regne, sier han. En må ha det samme pågangsmotet og det samme egoet forteller han på klingende norsk.

Vinparadis
Med norsk mor og italiensk far vokste Bibi Graetz opp i åsene over Firenze. Norsken ble bare enda bedre da han også giftet seg norsk. Utdannelsen som maler tok han på the Academy of Fine Arts i Firenze.

- Det var kunstner jeg ville bli, det visste jeg alltid forteller han.

Skjebnen har så langt blitt en ganske annen.

I byen Fiesole har Bibi skapt sitt eget lille vinparadis blant lerreter og staffeli. I et slott fra 1300-tallet begynte han i det små med familiens to hektar vinmark i 2000. Etiketten laget han selv, og da vinen Testamatta ble sluppet på markedet etter en tid på velvalgte franske eikefat ble den en ubønnhørlig suksess.

Ekte håndarbeid
- Jeg ansatte en ønolog som var min ”doktor” i de fire første årene, jeg visste jo ingenting om hvordan jeg skulle lage vin. I de første årene var vinene mer korrekte enn nå, etter at jeg tok over alene er vinene like opp og ned som vi mennesker. Og det til tross for at ønologen viste meg hva jeg skulle gjøre og ikke gjøre, sier han til Dagens Næringsliv.

Bibi Graetz er på et av sine mange norske besøk. Vi traff ham i Bergen for et par år siden og i Oslo nylig.

- Produksjonen av Testamatta er rent håndarbeid, utvelgelsen av druene er streng, jeg ønsker bare å høste en kilo med druer fra hver plante, sier han.

Et faktum som ikke er noe problem å gjennomføre, da det meste av plantematerialet på eiendommen er godt over 60 år, noe som automatisk gir mindre produksjon per plante.

Alle druene blir plukket for hånd, deretter får de en skallmaserasjon i små åpne fat der drueskallene blir holdt i bevegelse av ren håndkraft.

Noe må han da ha gjort rett, vinene har bare blitt mer og mer ettertraktet, og den opprinnelige vinen, Testamatta, har fått selskap av flere viner i samme familie.

Den enkleste han lager er Casamatta, basert på hundre prosent sangiovese. Neste skritt på stigen er Soffocone di Vincigliata, en vin som fikk hele den italienske vinverdenen til å steile. Og ikke på grunn av vinenes upåklagelige kvalitet, men på grunn av navnet som er et florentinsk slengord, hvis oversettelse ikke akkurat egner seg på trykk.

”Gal i hodet”
For så vidt føyer det seg, trass i sin noe ukonvensjonelle betydning, godt inn i rekken av navnevalg fra Bibis side. Testamatta oversatt til norsk er noe sånt som gal i hodet, eller hodegal, og Casamatta blir like fritt oversatt galehus.

Kontroversielle navn eller ikke, Bibi styrer i dag over 80 hektar med vinmark, men eier fortsatt bare de opprinnelige to.

- Vi har leiekontrakt med eierne og har streng kontroll med hvordan de arbeider i vinmarken, alt for at druene skal være optimale. Totalt er vi i dag åtte fast ansatte.

Vinen har blitt et levebrød for Bibi og kunsten spiller nå annen fiolin.

- Jeg har fortsatt mange ideer som jeg ønsker å sette ut i livet. Jeg tenkte at vin var noe jeg skulle gjøre i ti år, nå er det to år igjen, så hvem vet, sier han lurt.59041 Testamatta 2006
Testamatta
Toscana, Italia
Kroner 649,30 Bestilling, kommer om ikke lenge
94 poeng
Gaia Wine & Spirits
Er enda ikke kommet på det norske markedet, men vi kunne bare rett og slett ikke la være å kommentere den. Storslåtte anmeldelser verden over gjør at denne vinen har fått ben å gå på, men vi er lovet en liten forsendelse til Norge også. Kompleks og fersk duft av mørke modne kirsebær, moreller og plommer kombinert med underliggende eiketoner som er flott integrert. Stramme, unge og tørre tanniner med en kjølig og lekker frukt på smak. Leken og perfekt hundre prosent sangiovesebasert vin med et langt liv foran seg. Drikk om åtte til 12 år. MB/TM

Colore 2005
Testamatta
Toscana, Italia
Kroner 4.500,- spasialbestilling
93 poeng
Gaia Wine & Spirits
Eksklusiv vin med en begrenset produksjon på bare 600 flasker. Første årgang av Colore så dagens lys i 2003 da Bibi og noen venner kom over en tønne som utmerket seg med en ekstraordinær kvalitet. Egentlig ville jeg ha hele tønnen selv forteller han, men etter litt overtalelse gikk han med på å lage en egen cuvée utav denne. Siden den gang har den beste tønnen endt opp som Colore. Konsentrert og rik med en aromatisk duft av kirsebær og tre. Stramme tanniner med balansert frukt og lang tørr avslutning. Har i tillegg til sangiovese fått litt colorino og canaiolo druer. Drikk om seks til ti år. Tilgjengelig i Norge kun på spesialbestilling fra importøren. MB

59041 Testamatta 2005
Testamatta
Toscana, Italia
Kroner 649,30 bestilling
90 poeng
Gaia Wine & Spirits
Dufter av ferske kirsebær kombinert med fint integrert eik. Tørre og tydelige tanniner med flott syrestruktur og lang avslutning. Drikk nå og i åtte år fremover. MB/TM

59050 Casamatta Rosso 2006
Testamatta
Toscana, Italia
Kroner 139,90 bestilling
85 poeng
Gaia Wine & Spirits
Fruktig duft med hint av røde bær og fløtekarameller. Balansert frukt på smak med bra syre og integrerte tanniner. Lett avslutning. Drikk nå. MB/TM(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.