I 2014 var ikke Johan Johannson inne på listen over Norges 10 rikeste. Ifjor var Rema-eier Odd Reitan (65) Norges største dagligvaremilliardær med en formue på 2,3 milliarder – et par plasser over Johan Johannson på formuetoppen.

Økningen i formue ifjor var på 86 prosent for Johan Johannson som gikk opp fra 2,2 milliarder til 4,1 milliarder i formue.

Johannson-familien eier 74 prosent i dagligvaregiganten Norgesgruppen.

Nye gaffeltrucker

Johan Johannson sitter i konsernledelsen og er sterkt involvert i den daglige driften av Norges desidert største dagligvareimperium.

Johannson skriver i en epost til DN at han normalt ikke kommenterer sin ligningsformue.

– Endringer i ligningsformue er et resultat av endringer på ligningsverdi på aktiva og gjeld i selskap jeg har direkte eller indirekte eierskap. Mulig det er blitt relativt flere eller nyere trucker, lastebiler, kjøledisker, inventar, bygninger og reoler i forhold til underliggende gjeld?, skriver Johannson.

– Noen verdsettelsesprinsipper kan også ha blitt endret av myndighetene. Disse momentene er nok en viktig del av forklaringen, legger han til.

Ligningsformue og ligningsinntekt kan på grunn av skattemessige beregninger være betydelig lavere enn reell inntekt og formue.

Som konserndirektør har han ansvaret for detalj og eiendom og har i tillegg en rekke styreverv innen flere av forretningsområdene.

Johannson forteller at mesteparten av pengene skytes tilbake i selskapet.

– Verdiene vi bygger blir i all hovedsak reinvestert i Norgesgruppen asa, men også en del i annen norsk næringsvirksomhet. Alt går dog ikke til reinvestering – en betydelig del er også satt av til fremtidig skatt, skriver han.

40 prosent markedsandel

Johannson-familien bygde seg opp som grossist, men har stegvis tatt betydelige markedsandeler innen butikkdrift. Norgesgruppen kontrollerer i dag vel 40 prosent av det norske dagligvaremarkedet gjennom kjeder som Kiwi, Meny, Spar og Joker.

I tillegg har Norgesgruppen store verdier i eiendom og har tatt eierandeler innen servicehandel gjennom kioskkjeder som Mix og Deli de Luca. Norgesgruppen er også inne på eiersiden i serveringskjeder Jafs, Kaffebrenneriet og Big Horn Steak House samt i tax free giganten Travel retail Norway.

Sammen med faren Knut Hartvig Johannson (79) og sine barn, utgjør Johan Johannson den ene grenen av familieselskapet Joh Johannson. Faren Knut Hartvig, som er styreleder i Norgesgruppen, har de siste årene hatt en langt lavere ligningsformue på rundt 100 millioner kroner.

Onkelen Torbjørn Johannson (68), som har en styrelederrolle i Asko, representerer den andre grenen. Han står oppført med en skattbar formue på rundt 180 millioner kroner for 2015.

– Grunnen til at min ligningsformue øker er at jeg eier mye i norske selskaper med positiv utvikling av ligningsverdi. Mine partnere – Torbjørn og Knut Hartvig – eier relativt lite og det gir da, naturlig nok, ikke så store utslag, skriver Johan Johannson til DN.

En annen som er kjent for å ha bygd seg opp på dagligvarer er Stein Erik Hagen som bygget opp en stor formue i Rimi-perioden. Hagen har overført store deler av formuen til sine barn og står i 2015 oppført med en formue på 285 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.