Hotellene i Lillehammer/Hamar-regionen oppnår normalt priser og belegg som ligger godt under gjennomsnittet for de andre større byene. Men i februar slo hotellene, takket være Ungdoms-OL, til med tall det nok vil gå lang tid før hotellene vil oppleve igjen.

 

 

Gjennomsnittsprisen uten frokost for hotellene i Lillehammer-regionen  økte fra 758 kroner i februar ifjor til hele 1415 kroner i år. Losjiinntekten fordelt på alle tilgjengelige rom (såkalt revpar) økte med 125 prosent fra 484 til 1089 kroner og belegget økte fra 64 prosent i februar ifjor til 77 prosent i år, ifølge tallene fra Benchmarking Alliance/Wiederstrøm Hotel Consulting.

Ingen andre byer var i nærheten av å matche slike tall. Nærmest kom Tromsø med revpar på 731 kroner, 33 prosent lavere enn Lillehammer. Tromsø kunne samtidig skilte med det høyeste belegget i hele landet med 80,1 prosent.

Tallene viser også at hotellene i Bodø, Trondheim, Oslo og Gardermoen har lagt bak seg en solid måned med pen revpar-vekst.

 

Halvering i Stavanger

Men i sørvest er det lite å glede seg over. Nedturen fortsetter med full tyngde for hotellene i Stavanger med omegn. Der falt belegget for første gang på mange år under 40 prosent og endte på 39,1 prosent. Vel seks av ti hotellrom sto dermed tomme i oljebyen i februar.  Verst var det natten fra søndag til mandag da vel åtte av ti hotellrom sto tomme.

I tillegg raser prisene. I februar ifjor oppnådde Stavangerhotellene en inntekt per rom uten frokost og moms på 1097 kroner. Ett år senere er prisen 903 kroner, en nedgang på 18 prosent. Losjiinntekten fordelt på alle tilgjengelige rom, såkalt revpar, endte dermed på 353 kroner. Kun hotellene i Kristiansand og Haugesund ligger hårfint bak Stavanger nå.

Dette vil altså si at et gjennomsnittshotell med 200 rom i Stavanger fikk såvidt over to millioner kroner i losjiinntekt i februar (353 kroner ganget med 200 rom og med 29 dager). Et tilsvarende hotell i Tromsø fikk inn vel 4,2 millioner - og på Lillehammer vel 6,3 millioner kroner

For to år siden, før oljeprisen begynte fallet, lå Stavangerhotellene helt på Norgestoppen med en gjennomsnittlig losjiinntekt per rom på 710 kroner i februar. Nå er altså inntekten ganske nøyaktig halvert.

 

Samling i bunn

Reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad i Stavanger legger ikke skjul på at oljenedturen i Stavanger er veldig merkbar for hotellene.

- Men det er viktig å ha med i dette bildet at hotellkapasiteten har vokst enormt de siste to årene.  Samtidig har vi opplevd at etterspørselen etter hotellrom har sunket med nær fem prosent gjennom 2015. Yrkestrafikken sank med 14 prosent, men samtidig økte antall ferie/fritidsgjester med over 13 prosent. Utfordringen er selvfølgelig at turistene ikke kan kompensere for langt bedre betalende forretningsfolk, sier hun.

- Stavanger har tidligere ikke satset særlig på turistene?

- Nei, vi har aldri klart å få et skikkelig fotfeste innen ferie/fritid bortsett fra i juli. Men det er ikke så underlig. Vi har måttet takke nei til de store turoperatørene fordi hotellene naturlig nok har gått etter de største fiskene; altså forretningsreisende. Men nå snur dette og jeg opplever enorm interesse fra turoperatører og også økende interesse innen kurs/konferansemarkedet. I begge disse markedene opplever vi dessuten at vi får god drahjelp fra den svake kronekursen, sier Saupstad.

- Det er selvfølgelig samling i bunn her nå. Men vi ser altså samtidig et lys i tunnelen.

 

Les også:
Norges Bank kutter renten

Spår 22 prosent prisvekst i Oslo dnPlus

Slik trener birkendronningen Birgit (64)
01:33
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.