Hverdagen for flere av de ansatte i butikkjeden Lime besto av ulovlig lange arbeidsdager, ingen lønn og ingen fridager, ifølge politiet.

Flere ansatte fra forskjellige land får status som fornærmede i saken etter å ha blitt avhørt av politiet, skriver VG.

– De vi mener er ofre, er personer som har jobbet i butikkene og har blitt utnyttet til tvangsarbeid, sier politiadvokat Anja Perminow Stenersen.

Politiet har avhørt titalls personer tilknyttet Lime-kjeden, og detaljene som kommer fram, minner ifølge LO om slavedrift.

– Det første som slår meg, er at dette høres ut som rent slaveri, sier LO-sekretær Trine Tinnlund.

Bistandsadvokat Gro Wildhagen, som representerer flere fornærmede, forteller om få eller ingen fridager, ulovlig lange arbeidsdager over lengre perioder og ingen eller bare delvis tilgang til egen inntekt.

– Grovt utnyttet

Enkelte ansatte er også blitt fratatt bankkort og andre identitetspapirer, ifølge politiets opplysninger.

– Generelt kan jeg si at mine klienter mener at de har vært grovt utnyttet, men at de nå er ute av situasjonen og er godt ivaretatt, sier bistandsadvokat Gro Wildhagen

Flere Lime-ansatte forteller til VG at flere av dem bodde i samme bygning som i butikken de jobbet i.

Tirsdag ble 17 personer pågrepet da politiet slo til mot en rekke Lime-butikker. Dagen etter ble to til pågrepet. Torsdag ble elleve av de hittil 20 siktede i saken varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, hvorav to uker i full isolasjon. Det er planlagt ytterligere ett fengslingsmøte fredag.

Over 50 adresser sjekket

Flere av de pågrepne er siktet for grov menneskehandel og tvangsarbeid i forbindelse med driften av Lime-butikker.

Lime-gründeren Sajjad Hussain (37) ble satt i varetekt allerede i august, siktet for grov menneskehandel.

Politiet har foreløpig ransaket og kontrollert over 50 adresser og objekter på grunn av mistanke om grov menneskehandel, skatteunndragelse, trygdebedrageri, lånebedrageri, bruk av andres identitet og skimming.

Skeptiske forsvarere

NRK melder at ni av de siktede tilhører samme familie, og at saken ble rullet opp i forbindelse med en familiekonflikt. Blant de elleve som ble fengslet torsdag, var flere fra den antatte hovedmannens nærmeste familie: foreldrene, to brødre og en søster.

Flere av forsvarsadvokatene er skeptiske til at politiet har gått så bredt ut og pågrepet så mange personer, mange av dem i samme familie, og at siktelsene er så alvorlige. I tillegg har flere av de siktede helseproblemer. Én av dem falt sammen på vei ut fra rettsmøtet torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Ni Lime-siktede er fra samme familie



Politiet har funnet store pengesummer i Lime-saken