De 13 personene på tiltalebenken er anklaget for grov menneskehandel, brudd på mafiabestemmelsen, grov økonomisk kriminalitet og trygdemisbruk.

På tiltalebenken sitter blant annet eks-psykiater Sharok Ezazi som tiidligere har sonet en lengre dom for trygdebedrageri.

- Jeg har problemer med å forstå hva som er kriminelt med den beskrivelsen, sa Sharok Ezazi i retten da medaktor leste opp en av anklagene mot ham.

Les også: - Ble lovet opphold

DN har tidligere omtalt at Ezazi jobbet som konsulent for Lime-kjeden. Ifølge tiltalen skal Ezazi ha tatt seg av administrative oppgaver som kontordrift, forberede regnskaper, ha kontakt med offentlige myndigheter og utarbeide dokumenter samt

Ifølge tiltalen skal flere i nettverket ha medvirket til at ansatte av utenlandsk opprinnelse jobbet 14 timer i døgnet syv dager i uken. Utnyttelsen skal blant annet ha skjedd ved at de ble hentet inn til Norge på en spesialistbestemmelse. Identiteten til de ansatte skal også ha blitt brukt til å opprette kredittkort og ta opp lån.

Les også: Hentet spesialister fra Nepal

Les om bakgrunnen til Lime:
Kastet ut av Joker - ble ny matkjede
Sparket ut av Joker-kjeden
Slik jobbet Lime-nettverket dnPlus  (krever innlogging)

Anklagene har haglet mot aktoratet. Ved oppstarten av saken onsdag morgen ble det en times opphold da forsvarer Vidar Helgheim kom med en ny habilitetsanklage mot aktor Geir Evanger. Også denne ble forkastet av retten,

- Vi skal sitte i Oslo tingrett i et halvt år, vi har ikke tid til dette, sa Evanger i retten.

Forsvarerne vant ikke frem: Lime-saken blir ikke utsatt  

Evanger klarte ikke å legge skjul på frustrasjonen over at det stadig "klistres inhabilitetsinnsigelser i panna", slik han selv omtaler det. Aktor mente at saken ble forsøkt skjøvet ut på et sidespor.

- Vi har brukt alt for mye tid på at jeg skal være inhabil, uttalte han ved oppstarten.

Kjemper for renvaskelse

På tiltalebenken sitter også asyladvokaten Mohammad Shahzad Nazir.

- Min klient er veldig innstilt på å bli renvasket. Hans oppfatning er at han har vært ordinær advokat og gitt rådgivning ved avslag på opphold, sier Mette Yvonne Larsen til DN.

I påvente av en rettskraftig dom får han bare utføre administrative oppgaver i advokatfirmaet han eier.

 

Les også:

Statoil-aksjen under 100 kroner  

Hongkong-dollar på sitt laveste siden 2007

Oljeprisen faller under 28 dollar fatet

Se DNtv:

- Lav oljepris slår ikke dirkete inn på finanspolitikken i Norge
Men på sikt vil norske politikere i større grad enn før måtte velge mellom et tollbeskyttet landbruk og for eksempel eldreomsorg og skole, sier DNs kommentator Bård Bjerkholt.
02:25
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.