Den hovedtiltalte Lime-toppen Sajjad Hussain (38) fikk en bamseklem av sin medtiltalte storebror Sajid Hussain (39) da han ble ført inn til første dag av Lime-rettsaken i Oslo tingrett.

13 personer i nettverket rundt Lime-kjeden sitter på tiltalebenken anklaget for blant annet grov menneskehandel, brudd på mafiaparagrafen og økonomisk kriminalitet.

I forkant av rettsaken har det vært et spill i kuliissene der flere av forsvarerne kommer med flere innsigelser.

Les om forsvarernes kritikk mot aktor: Lime-saken blir ikke utsatt

John Christian Elden er kritisk til bruken av vitner som etter påtalemyndighetens oppfatning er utsatt for menneskehandel.

- I denne saken har politiet over flere år hentet personer til Norge og sørget for betalt opphold og inntekter for dem langt ut over det de kunne drømme om ved vanlig arbeide, påpeker John Christian Elden som er forsvarer til Lime-toppen Sajjad Hussain.

Elden reagerer på at politiet har innledet uformelle samtaler med de fornærmede i menneskehandelsaken før de gikk i formelle avhør. Disse samtalene ble reist som en innsigelse i forkant av saken.

- Justisministeren ga politiet marsjordre da min klient ble arrestert - før etterforskningen startet - at de måtte lykkes i denne saken, og politiet har hatt flere såkalte uformelle samtaler med vitner før formelle vitneavhør.

Les om bakgrunnen til Lime:
Kastet ut av Joker - ble ny matkjede
Hentet spesialister fra Nepal
Sparket ut av Joker-kjeden  

Opphold

Forsvarer Mette Yvonne Larsen ber retten vise varsomhet med vitneforklaringene til personer som innvilges opphold. Hun representerer den tiltalte asyladvokaten Mohammad Shahzad Nazir.

Hun viser til at vitneforklaringene til ofre for menneskehandel ofte blir tungtveiende beviser.

- Dette er desperate folk som fikk avslag på opphold og som ville bli i landet. Det er viktig å se at her kom de inn og ble lovet opphold.

I menneskehandelsaker får personer som blir ansett som ofre ofte innvilget en refleksjonsperiode som sikrer dem en skjermet tilværelse.

- Vi må ha transparens og åpenhet rundt incitamentene. Menneskehandel er åpenbart et problem, men bevisene må være på bordet, sier Larsen.

Hennes medforsvarer Arvid Sjødin utdyper de fornærmedes motiver på denne måten:

- Det sier seg selv at enhver positivt lokkemiddel kan påvirke en vitneforklaring. Hvis man gir et vitne en gulrot, kan det være resultatet.

Sjødin mener vitneforklaringene kommer til å bli forsvarermat.

- Jeg tror sakens aktører vil rette betydelig oppmerksomhet mot motiver og måten ting er sagt på.

De fleste fornærmede kommer i hovedsak fra Pakistan der flere av de tiltalte har familietilhørighet.

Avsporing

Bistandsadvokat Else McClimans mener uttalelsene kommer for å avlede oppmerksomheten fra sakens innhold.

- Min klient oppholder seg fortsatt i Pakistian. Saken her er at mange har jobbet i lang tid og det er til sammen 14 ofre for menneskehandel og grov sosial dumping.

Statsadvokat og medaktor Peter Johansen ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra forsvarerne.

Elden er spent på hvordan retten vil vurdere vitneforklaringene.

- Konsekvensene av det vil vi se på når vitneforklaringene skal veies av retten.

 

 

Les også om børsuroen onsdag:

Er dette starten på et krakk? - Frykten som herjer nå

Hele gårsdagens børsopptur forsvant i løpet av minutter  

Hongkong-dollar på sitt laveste siden 2007

Oljeprisen faller under 28 dollar fatet

Se DNtv:

- Lav oljepris slår ikke dirkete inn på finanspolitikken i Norge
Men på sikt vil norske politikere i større grad enn før måtte velge mellom et tollbeskyttet landbruk og for eksempel eldreomsorg og skole, sier DNs kommentator Bård Bjerkholt.
02:25
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.