Det var gledelig da DN ringte og lurte på om vi ville lage et alternativ til de tradisjonsrike, men altfor tradisjonelle «best of»-listene som Thorstein Selvik og Co. årlig presenterer i denne avisen. En spennende utfordring.

Vanskelig ble det likevel da vi satte i gang og kom på at vi egentlig ikke liker å snakke om musikk på denne måten: Å rangere platene ved hjelp av tall og plasseringer er en umusikalsk måte å behandle musikk på.

Blir vi noe klokere av å krangle om hvorvidt Sex Pistols’ debutplate hører hjemme på 65. eller 66. plass? Neppe, men gøy kan det jo være (se hele den alternative listen lenger ned i saken).

Da vi likevel takket ja til å lage en liste, handlet det i stor grad om at vi ønsker å peke på noen svakheter ved Selviks liste og hans jury. Og deres uttalte, men selvfølgelig umulige ambisjon om å lage en «objektiv» liste.

Vi vil vise at en annen liste er mulig. At en mer mangfoldig og bredere sammensatt jury gir rikere og mer mangfoldige lister, som dermed er preget av færre musikkhistoriske hull og et mer moderne musikksyn.

Hør vinneralbumet her (saken fortsetter under).
