I gatene utenfor demonstrerte flere titusen mennesker mot høyreorientert økonomisk politikk.

Det ble ikke tatt noen avgjørelse om den neste utbetalingen av krisehjelpen til Hellas. Striden om Finlands krav om garantier som betingelse for den finske delen av krisepakken, ble heller ikke løst.

- Vi kom til den konklusjon at det er viktig å gjøre finanssystemet vårt mer robust, sa den spanske finansministeren Elena Salgado etter møtet.

Men det kom ingen konkrete løfter om nye kapitalinnsprøytninger som kan gjøre det lettere for kriserammede europeiske banker å holde seg flytende.

Uenig med USA
Sjefen for Den europeiske sentralbanken, Jean-Claude Trichet, erklærte at gjeldssituasjonen i eurosonen trolig er bedre enn i flere andre store økonomier. Han anslo at det samlede gjeldsnivået i EU vil være på om lag 4,5 prosent ved utgangen av året.

- Det vil være bedre enn i for eksempel USA, påpekte Trichet.

Les også: Trichet vil ikke svartmale eurosonen

Uttalelsen ble tolket som et stikk til den amerikanske finansministeren Timothy Geithner, som i Wroclaw fredag oppfordret eurolandene til å gjøre noe raskt for å få kontroll over gjeldskrisen.

– Regjeringer og sentralbanker må fjerne den katastrofale risikoen som preger markedene, sa Geithner.

Den amerikanske ministeren, som var invitert av det polske vertskapet, foreslo at eurolandene øker sitt krisefond på 440 milliarder euro. Dette ble raskt avvist av Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, som i stedet skal ha krevd at USA godtar en global skatt på finanstransaksjoner.

Dette kravet ble angivelig i sin tur avvist av Geithner.

– Hjelper ikke
Minst 20.000 mennesker deltok i demonstrasjonene i Wroclaw lørdag, ifølge politiet. De europeiske fagforeningene som sto bak protestene, mener det riktige tallet er 40.000.

– En ting som er sikkert, er at de foreslåtte innstrammingstiltakene ikke hjelper Europa å løse krisen. Tvert imot, sa Ignacio Toxo, leder for Den europeiske faglige samorganisasjon.

Han hevdet at høyreorientert, nyliberal ideologi blir forsøkt innført i Europa. Fagforeningene tok dessuten til orde for å innføre felles statsobligasjoner for hele eurosonen, ett tiltak som noen mener kan bidra til å løse krisen, men som flere av landene så langt har avvist.

Fjernet sperringer
Lørdag morgen fjernet politiet uventet sperringene rundt konferansesenteret i Wroclaw, der ministrenes to dager lange møte startet fredag. Dermed fikk demonstrantene mulighet til å komme tettere på ministrene.

– Ministrene får avslutte møtet tidlig, for politiet ønsker ikke å hisse opp demonstrantene ved å nekte dem deres rett til å protestere, sa en representant for de lokale myndighetene.

Bankene neste?
Møtet i Wroclaw ble holdt samtidig som gjeldskrisen, som har sitt utspring i en kveldende statsgjeld i noen få svake euroland, ser ut til å kunne spre seg til det kommersielle bankmarkedet i økonomisk sterkere land.

To franske storbanker har allerede fått sin kredittverdighet nedjustert av ratingbyrået Moody's. Grunnen er at bankene har investert i greske statsobligasjoner.

Den greske statsministeren Giorgos Papandreou valgte lørdag brått å avlyse en reise til USA for å kunne vende tilbake til hjemlandet og håndtere den økonomiske krisen. Han skulle deltatt på møter i FN og Det internasjonale pengefondet (IMF), men ombestemte seg da han var kommet så langt som til London.

Mangler dollar
Samtidig som bekymringen for de europeiske bankenes gjeld er blitt større, er det blitt vanskeligere for noen av dem å låne dollar. Flere europeiske sentralbanker lovte derfor denne uken å stille mer dollar til rådighet.

Flere analytikere trekker nå paralleller mellom krisen i Europa og finanskrisen for noen år siden. Den hadde sammenheng med at en rekke store finansinstitusjoner i USA hadde kjøpt såkalte dårlige boliglån i store mengder. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.